Norges Bank kutter renten for første gang på over to år, til 1,25 prosent.

Økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo kaller beslutningen «fornuftig»

- Med de fremtidsutsiktene økonomien har, er det ikke noe grunn til å vente med dette. Nå er det viktig at valutakursen holdes svak, slik at nedturen som kommer som følge av svekkelse i oljeindustrien ikke blir for voldsom, sier han til Dagens Næringsliv.

Rentebeslutningen førte til en kraftig bevegelse i valutamarkedet.

Ifølge Mehlum er dette noe som ganske umiddelbart vil stimulere norsk økonomi - ikke minst gjennom at nordmenn vil bruke mer penger innenfor landets grenser.

- Nå blir det for eksempel enda dyrere å handle i Sverige og dra på ferie til utlandet, sier han og fortsetter: 

- Mange tenker at eksportnæringen er det eneste avgjørende når det gjelder effekten av valutakursen. Det er imidlertid også svært viktig hvor norske borgere kjøper sine varer.

- Dramatisk

Oljeprisen har falt 40 prosent fra toppen i sommer. Dette har ført til at Norges Bank har nedjustert sitt vekstanslag for fastlandsøkonomien til neste år, og er årsaken til torsdagens rentekutt.

- Dette er dramatisk. Heldigvis var det mulig for den norske sentralbanken å sette ned renten. Europeiske sentralbanker er jo allerede i null og har ikke noe mer å gi, understreker Mehlum.

Han er i denne omgang ikke særlig bekymret for at nordmenn skal bli for godt vant med det lave rentenivået.

- Kan gi billigere boliglån

- Kutt i styringsrenten er noe som kan føre til at det blir enda billigere å låne til bolig. Det kan igjen føre til at en boligboble blåses opp. Samtidig tror jeg folk skjønner at Norge går usikre tider i møte. Det vil folk også merke på lønningene sine, sier økonomiprofessoren.

- Alle vil ha grunn til å se med litt mindre optimisme på fremtiden. Det vil merkes i budrundene og kunne kjøle ned markedet. Derfor er jeg ikke så veldig redd for dette akkurat nå, sier han.

Les alt om rentekuttet:
Norges Bank kutter overraskende renten
Nå må du ut med ni kroner for en euro
- Så mye dårlig nytt i norsk økonomi at Norges Bank må bruke harde virkemidler
- Vi har fått et sjokk i norsk økonomi  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.