– Renteeffekten er sterkere enn den negative konsekvensen av oljepris- og oljeinvesteringsfallet som begrunner rentenedgangen. Den samlede effekten stimulerer altså boligmarkedet, sier han.

Det vil si at Bjørnstad ikke endrer sine boligrisprognoser for neste år, men fastholder at prisene vil øke med 3,2 prosent.

Venter flere kutt

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunns­økonomisk Analyse.
Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunns­økonomisk Analyse. (Foto: Mikaela Berg)
Økonomen tror Norges Bank vil kutte flere ganger i renten – selv om det vil føre til høyere boligpriser og dermed høyere gjeld i husholdningene.

– Norges Bank vil jo ta hensyn til den finansielle stabiliteten også. Men det er et dilemma når de har kun ett virkemiddel til å oppnå mange mål. I den vurderingen har det alltid vært sånn at hensynet til bolig­markedet har tapt, sier Bjørnstad.

Ble overrasket

Partner Elisabeth Aase i Aase Byggadministrasjon sier hun ble overrasket over at Norges Bank satte ned renten allerede torsdag.

– Hvilke konsekvenser dette vil få for utviklingen av boligmarkedet må jo ses i sammenheng med arbeidsledighets­tallene fremover og hvor usikre folk blir, sier hun.

Aase velger også å ­opprettholde sin boligprisprognose for neste år. Da DNs boligprispanel møttes i starten av desember ga Aase en prognose for boligprisveksten på 2,1 prosent for 2015.

- Opprettholder stor tro

Konserndirektør i Obos Boligutvikling Daniel Kjørberg Siraj var den klart mest optimistiske­ av panelets medlemmer for boligprisveksten i 2015, med en forventet prisvekst på fire prosent. Norges Banks rentekutt endrer ikke dette.

Konserndirektør Daniel Kjørberg Siraj i Obos Boligutvikling.
Konserndirektør Daniel Kjørberg Siraj i Obos Boligutvikling. (Foto: foto: www.hansfredrik.com Info M)
– Jeg tror rentekuttet vil kunne bidra til å dempe negative effekter av uro rundt oljepriser for boligmarkedet. Således opprettholder jeg en stor tro på boligmarkedet i 2015. Hvor raskt rentenivået hos bankene kommer ned vil bero på hvor raskt dette slår inn på bankenes innlånskostnader, men jeg tror vi i løpet av 2015 vil se lavere renter ut mot boliglånskundene, sier Siraj.

Torsdag sa Økonomiprofessor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo at han ikke er bekymret for at boligmarkedet skal overopphetes som følge av rentekutt fordt nordmenn samtidig vil se på fremtiden med litt mindre optimisme.

Les også: Anmelder tyveri av Agastis kundeliste  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.