Internettselskapet Alibaba setter sin lit til det kinesiske lykketallet og satser på å bli børsnotert den 8.8 i år – midt i den amerikanske sommerferien.

Åttetallet representerer lykke og velstand i den kinesiske kulturen. Mens det i vestlige land er vanlig for selskapet å ha et telefonnummer som ender med et par nuller – eller mer, ender de mest ettertraktede telefonnumrene i Kina og Hong Kong med åttetall. Jo flere jo bedre.

Sommer-OL i Beijing åpnet den 8.8.08 klokken 08.08 på kvelden. I fjor lykkes den thailandske investoren, som er etnisk kineser, å overta aksjene i et Singapore-selskap etter en lang budkamp.

Charoen Sirivadhanabhakdi høynet budet til 8,88 Singapore-dollar for hver aksje og endte opp med å betale nesten 70 milliarder kroner for Fraser & Neave – nesten dobbelt så mye som han opprinnelig planla å kjøpe selskapet for.

Verdens største børsnotering

Internettselskapet Alibaba gjør seg klar til hva som vil bli verdens største børsnotering i år. Dette skal skje ved en amerikansk børs. Selskapet la frem et foreløpig børsprospekt i mai, men viktige detaljer mangler fortsatt. Det er ikke kjent hvor mange milliarder dollar de skal hente inn i emisjonen; beløpene varierer mellom fem og 20 milliarder dollar. Dette kan bli verdens største børsnotering av et teknologiselskap.

Ifølge Bloomberg mener grunnleggerne Jack Ma og Joe Tsai at åttetallet er lykkebringende og ønsker at dette skal gjenspeiles i den kommende børsnoteringen. De håper også å få børssymbolet BABA for selskapet. «Ba» betyr «åtte» på kinesisk.

Datoen er langt fra ideell for tilretteleggere i amerikanske finansinstitusjoner, som har hovedansvaret for børsnoteringen ved en børs i New York. Dette er midt i den amerikanske sommerferien og det kan bli vanskelig å mobilisere investorer og fondsforvaltere.

I tillegg er den 8. august på en fredag. Det er sjelden at handelen med aksjer for storselskaper begynner like før en weekend. Mark Zuckerberg tok sjansen og børsnoterte Facebook på en fredag i mai for to år siden. Aksjekursen stupte med over 25 prosent de første 10 handelsdagene.

Det holder ikke at emisjonen er fulltegnet; målet er også at kursen klatrer høyere på første handelsdag. Det kan bli vanskelig hvis amerikanske forvaltere og investorer tilbringer tiden i The Hamptons.

Nye milliardærer

Ansatte i Alibaba vil få realisert over 40 milliarder dollar i forbindelse med børsnoteringen. Alibaba er et av få kinesiske selskaper som helt fra begynnelsen av har latt ansatte få aksjer som en del av kompensasjonspakken – tilsvarende amerikanske it-selskaper.

I børsprospektet innrømmer Alibaba at dette også er en risiko.

«Det kan bli vanskelig for oss å beholde og motivere disse ansatte. Formuen de har vil påvirke deres beslutning om de skal bli hos oss», skriver Alibaba.

Det er ikke bare tallsymbolikk som er viktig. Alibaba benytter oransje i logoen, på nettstedet og i kontorlokaler. Ifølge Reuters har BMW-forhandlere rundt hovedkontoret i Hangzhou fått henvendelser om de selger toppmodellene i denne farven.

28 nøkkelansatte eier til sammen 14 prosent av Alibaba. Med den forventede børsverdien på over 150 milliarder dollar, vil disse aksjene være verdt over 21 milliarder dollar.

Det japanske it-selskapet Softbank er største aksjonær med 34,4 prosent av aksjene og det amerikanske internettselskapet Yahoo sitter med 22,6 prosent etter at de investerte en milliard dollar i Alibaba for åtte år siden for en vel 40 prosent andel. De har senere solgt seg ned.

Senest i dag kjøpte Alibaba 50 prosent av den kinesiske fotballklubben Guangzhou Evergrande for vel en milliard kroner.

Kinesisk vekst kollapset

Den økonomiske veksten i den kinesiske millionbyen Taiyuan har kollapset. For ett år siden var den økonomiske veksten på 12 prosent; nå ligger den på 0,1 prosent. Hovedårsaken er myndighetenes forsøk på å redusere luftforurensningen. Taiyuan og Shanxi er Kinas kullbelte.

- Det er alltid vanskelig å finne en måte å virkelig snu en lokaløkonomi. Hvis dette hadde vært enkelt å løse på et sted som Taiyuan ville det ha gitt stort håp for den kinesiske økonomien. Dessverre er situasjonen alvorlig på bakken, sier sjeføkonom Gao Shanwen hos Essence Securities i Beijing til Bloomberg.

Industriproduksjonen i byen falt med 9,3 prosent i første kvartal. Nye kapitalinvesteringer økte med 25,5 prosent, noe som blir sett på som et forsøk på å modernisere økonomien og tvinge industrien til å investere i mer miljøvennlig produksjonsutstyr.

En rekke industriområder i Kina har for tiden store problemer og en svak økonomisk vekst – i alle fall i forhold til hva de er vant med. I Habei-provinsen, som ligger like ved Beijing, var den økonomiske veksten på 4,2 prosent i kvartalet – halvparten av fjoråret.

De offentlige gjeldsforpliktelsene i provinsbyene har økt og lavere inntekter fra tomtesalg gjør at mange har problemer med å betjene gjelden og opprettholde et minimum av offentlige samfunnstilbud.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene åpnet flatt fra morgenen – noen timer etter at de amerikanske nøkkelindeksene knapt beveget seg på onsdag. Dow Jones havnet 0,09 prosent høyere og S&P 500 krøp oppover med 0,19 prosent.

Det er den samme utviklingen i Asia. Seoul-børsen har hatt det største fallet på formiddagen lokal tid med 0,9 prosent.

 

Asiatiske aksjemarkeder (kl. 06 norsk tid)

Japan, Nikkei 225: 15079,37 (+0,08%)  (sluttnotering)

Hong Kong, Hang Seng Index: 23104,54 (-0,20%)

Kina, Shanghai SE Composite: 2024,04 (-0,04%)

Sør-Korea, Kospi Composite Index: 1989,9 (-0,94%)

Taiwan, TSEC Weighted Index: 9113,99 (-0,07%)

India, BSE Sensex: 24791,43 (-0,06%)

Thailand, SET Index: 1446,64 (-0,19%)

Singapore, Straits Times Index: 3275,53 (-0,14%)

Malaysia, FTSE Bursa KLCI: 1867,3 (0,11%)

Indonesia, Composite Index: 4927,65 (-0,10%)

Filippinene, SE Composite: 6749,91 (-0,25%)

Australia, All Ordinaries: 5423,6 (-0,06%)

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

 

Les også: Advarer mot Alibaba

Asia i dag: Frykter snøballeffekt fra kinesisk eiendomsfall  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.