Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) har nedjustert vekstprognosene for de fremvoksende økonomiene i Asia på onsdag. Det er den svakere veksten i Kina som er hovedårsaken. Kinesiske myndigheter lover en økonomisk vekst på mellom 6,5 og 7 prosent.

ADB tror det skal bli vanskelig nok å oppnå 6,5 prosent for Kina.

Lavere vekst i år

I rapporten Asian Development Outlook (ADO) 2016 konkluderer ADB med at den økonomiske veksten for Asia-regionen (Japan inngår ikke) vil havne på 5,7 prosent i 2016 og i 2017. Dette er 0,2 prosentpoeng svakere enn i 2015.

«Svakere vekst i Kina og en ulik hastighet i den økonomisk gjenoppreisningen i verdensøkonomien tynger den asiatiske veksten», sier sjeføkonom Shang-Jin Wei i forbindelse med fremleggelsen av rapporten på onsdag.

Den kinesiske økonomien vokste med 6,9 prosent i 2015. I år forventer ADB at veksten vil havne på 6,5 prosent. Dette er like innenfor myndighetenes mål om en vekst på mellom 6,5 og 7 prosent.

Neste år vil den kinesiske veksten falle ytterligere til 6,3 prosent, hvis ADBs prognoser slår til. Beregninger utført av ADB viser at den svakere veksten i Kina vil svekke den regionale økonomiske veksten med 0,3 prosentpoeng.

«Til tross for dette vil Asia-regionen stå for over 60 prosent av verdens samlede økonomiske vekst», påpeker sjeføkonomen.

Asiatiske lyspunkter

India og Sørøst-Asia er et lyspunkt. Den indiske veksten forventes å havne på 7,4 prosent i 2016 før den akselererer til 7,8 prosent i 2017. I Sørøst-Asia er det Indonesia som vil være det økonomiske lokomotivet med store offentlige investeringer og gjennomføring av økonomiske reformer.

I Sørøst-Asia forventes den økonomiske veksten å ta seg opp fra 4,4 prosent i 2015 til 4,8 prosent i 2017. Det forventes at privat forbruk og investeringer vil gi en økonomisk vekst på over seks prosent på Filippinene og Vietnam

Thailand har hatt den svakeste utviklingen av de største økonomiene i Sørøst-Asia siden 2011 på grunn av naturkatastrofer og politisk uro. Den økonomiske veksten har tatt seg opp fra 0,8 prosent i 2014 til 2,8 prosent i 2015. De neste par årene vil den øke til mellom tre og 3,5 prosent.

I Malaysia vil lav oljepris og svak internasjonal etterspørsel gi en 4,2 prosent økonomisk vekst i 2016 – ned fra fem prosent i fjor.

Innstramminger i USA kan utløse økt volatilitet på finansmarkedene og at ytterligere svekkelse i den kinesiske økonomien kan spre seg til nabolandene. Et fall i råvare- og produsentprisene kan også undergrave den økonomiske veksten i mange land.

En lav oljepris er positivt for de fleste landene i Asia med unntak av Malaysia og Brunei.

Høyere produktivitet

ADB påpeker at landene kan gjøre mye selv for å skape økonomisk vekst, blant annet ved å øke produktiviteten i arbeidslivet. De fleste landene står foran store demografiske utfordringer hvor land som Kina og Thailand foreldes raskt.

«For å sikre at regionen innfrir vekstpotensialer må Asia bruke alle politiske tiltak og virkemidler for å øke arbeidstilbudet, bedre produktiviteten, forbedre den institusjonelle kvaliteten og opprettholde makroøkonomisk stabilitet», skriver ADB.

ADB tror ikke at den økonomiske veksten i verdens industriland vil ta seg opp i år. Den gjennomsnittlige veksten for verdens største industriland – USA, Japan og EU – vil ligge på 1,8 prosent i 2016 før den kryper opp til 1,9 prosent i 2017.

«I USA vil høyere privat forbruk og investeringer bli dempet av svak internasjonal etterspørsel. I eurosonen vil det bli en gradvis bedring og denne vil få fotfeste, men det florerer med innenlandske og internasjonale risikoelementer som hindrer veksten fra å bryte ut av den svake tempoet den la seg på i 2015. I Japan vil veksten bedre seg noe – hjulpet av en høyere privat etterspørsel i forkant av en forventet økning av merverdiavgiften neste år», skriver ADB.

Markedene

De ledende nøkkelindeksene i Asia er høyere på onsdag formiddag – ledet av børsene i Hong Kong, Shanghai, Taipei og Singapore, som alle har en oppgang på over en prosent.

Årsaken er forvirrende uttalelser fra den amerikanske sentralbanksjefen på tirsdag. Janet Yellen var langt mer forsiktige i uttalelsene enn hva andre kolleger i sentralbanken var så sent som i forrige uke. Uttalelsene førte til en svekkelse av dollaren.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt. Det skyldes blant annet svake industristatistikker. Den japanske industriproduksjonen falt med 6,2 prosent i februar. Ikke siden jordskjelvet og tsunamien i Japan for fem år siden har det vært en større nedgang på en måned.

Ifølge det japanske økonomi-, handels-, industridepartementet (METI), som offentliggjorde statistikkene på onsdag morgen, skyldes nedgangen svak etterspørsel både i Japan og internasjonalt.

Les også:  Asia i dag: - Dette er en irrasjonell entusiasme


Asia i dag: - Overraskende, ekstraordinært og enestående

Her er verdens sterkeste - og svakeste - boligmarkeder

Les også: Hold deg oppdatert på DN Investor

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.