«Europa og Nord-Amerika er inne i en omfattende og kraftig boom; Asia og Midtøsten bremser brått opp», konkluderer nettstedet Global Property Guide i sin årlige rapport om verdens boligmarkeder.

Rapporten omfatter boligprisveksten justert for inflasjon, eller prisvekst, i 44 boligmarkeder verden over.

Europa omtales som regionen med sterkest vekst. Ifølge rapporten vokste 19 av 23 europeiske boligmarkeder i 2015, den sterkeste utviklingen siden finanskrisen.

Det sterkeste boligmarkedet i verden er ifølge nettstedet Tyrkia, som så boliprisene øke med over 14 prosent i løpet av 2015.

De fem sterkeste boligmarkedene i verden:

  • Tyrkia +14.32 prosent
  • Sverige +12.34 prosent
  • Qatar +10.61 prosent
  • Kina +9.12 prosent
  • Romania +7.74 prosent

I 2015 ble Tyrkia for alvor dratt inn i Syria-konflikten, spenningen mellom kurdiske grupper og tyrkiske myndigheter tilspisset seg og en rekke terrorangrep har rammet Tyrkia i forbindelse med dette. Offentlig misnøye og politisk motstand mot landets stadig mer autoritære president, Recep Tayyip Erdogan, har økt. Ifølge rapporten står Tyrkias «robuste» økonomiske vekst for størstedelen av boligprisoppgangen.

BAKGRUNN:

Det svenske boligmarkedet opplever mye av de samme effektene som i Norge - lave renter fører til økt gjeldsvekst og høyere boligpriser. Sverige har hatt negative sentralbankrenter, som betyr at svenske banker i praksis får betalt for å låne penger, siden Negativ rente i Sverige . Nylig satte Riksbanken ned renten - Går nok å senke renten ytterligere .

Qatar er ett av flere land som har opplevd en avdemping i boligprisene som følge av oljeprisens påvirkning på økonomien. Prisveksten er fortsatt blant de høyeste i verden, men har falt fra nær 32 prosent i 2015 til like over ti prosent i fjor, ifølge rapporten.

2015 var et tøft år for den kinesiske økonomien, med svakere enn ventet økonomisk vekst og betydelig uro i finansmarkedene. Tiltak fra kinesiske myndigheter for å støtte opp under landets boligmarked er hovedgrunnen bak prisveksten, som var en av få lyspunkter i oversikten over asiatiske boligmarkeder. Global Property Guide advarer likevel mot at prisoppgangen skjuler et «massivt problem» i det kinesiske boligmarkedet, med 13 millioner usolgte boliger i landet. 

BAKGRUNN: Asia i dag: Her koker eiendomsmarkedet

De fem svakeste boligmarkedene i 2015:

  • Russland -15.35 prosent
  • Egypt -14.22 prosent
  • De forente arabiske emirater -14.09 prosent
  • Puerto Rico-14.09 prosent
  • Brasil (Sao Paulo) -7,37 prosent

Siden oljeprisen falt i 2014 og vestlige sanksjoner ble innført som følge av den russiske annekteringen av Krim-halvøya i Ukraina, har den russiske økonomien fått særdeles hard medfart. Økonomien krymper, oljeinntektene har stupt og boligmarkedet er på grunn av dette det svakeste i den globale undersøkelsen.

BAKGRUNN: Oljeavhengigheten struper Russlands økonomi

Prisfallet på over 15 prosent er langt høyere enn nedgangen på omtrent seks prosent i 2014, og det dårligste året for det russiske boligmarkedet siden 2011.

Etter at Egypts boligmarked økte med litt over en prosent i 2014, snudde det helt i fjor. Den egyptiske økonomien er hardt rammet av den politiske ustabilitetene i landet og geopolitisk utfordringer i regionen. Nylig ba landets autoritære president, Abdel Fattah el-Sisi, landets befolkning om å donere penger via sms for å redde landets statsfinanser samtidig som han Pumper penger inn i våpen mens landet er i økonomisk ruin

De forente arabiske emirater annet oljeland som sliter med lavere oljepriser. Det påvirker også boligmarkedet, der blant annet Over en tredel av boligene i oljebyen står tomme .

Den karibiske øyen Puerto Rico er et selvstyrt territorium underlagt USA. Landet har i de siste årene slitt med en gigantisk gjeldskrise som har gjort at myndighetene har nærmest gått tom for penger. Nylig sa landets guvernør at krisen i landet - Krisen er ekte og fortsetter å vokse hver dag .

Brasil går for tiden gjennom en politisk krise ulikt noe landet har opplevd før. En av tidenes største korrupsjonsskandaler har lammet både landets politikk og økonomi. Nylig tok millioner av brasilianere til gatene i Brasil for å Millioner krever presidentens avgang .

BAKGRUNN: Korrupsjonsskandalen lammer Brasil

På grunn av den kriserammede og krympende økonomien har sentralbanken økt rentene jevnt siden oktober 2014. Det har ført til økte lånekostnader for brasilianere flest, og en betydelig nedgang i boligmarkedet.

Norge midt på treet

Ifølge boligpristallene som oftest refereres til i Norge, som publiseres av Eiendom Norge, var boligprisene 5,2 prosent høyere i januar 2016 enn samme måned i 2016.

Global Property Guide operer med en annen utregning, og konkluderte i sin rapport med at inflasjonsjusterte boligpriser økte med 1,99 prosent i 2015. Det gjør at det norske boligmarkedet ender som nummer 23 av 44 på listen. 

«Norges boligmarked faller skarpt, etter nær fire år med prisvekst», konkluderes det i rapporten.

Ettersom kun 44 av verdens land er tatt med i rapporten, er det mulig at utelatte land har hatt både sterkere - og svakere - boligprisvekst i 2015 enn landene som presenteres i rapporten.

Les mer om bolig på DN.no:

SSB:Lavere renter gir sterkere boligprisvekst

Eiendomsmegler: Det skjer noe bemerkelsesverdig i København

Solgt før visning for nesten 90.000 per kvadratmeter  

Sjekk boligprisene der du bor

Se DNTV:

Har du fått med deg denne? Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig.

Tips til hva du skal se etter på visningen
Dette må du se sjekke før du bestemmer deg for å by på en bolig
02:41
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.