Inntil 30 mennesker holdes innesperret på en kafé ved Martin Place i Sydney. Politiet advarte folk om å holde seg unna sentrumsområdet da situasjonen fortsatt er uavklart.

Fem gisler, tre menn og to kvinner, har kommet seg ut av kafeen der en gisseltaker holder flere titalls gisler i Sydney, melder NTB.

TV-bilder viste tre personene løpende ut av en sidedør til kafeen i retning av væpnede politifolk rundt hjørnet. En av de tre hadde på seg servitøruniformen til Lindt-kafeen.

De to første som kom ut, holdt hendene i været og ropte «Ikke skyt» til de åpenbart overraskede politimennene.

Senere skal to kvinner ha blitt sett løpende ut av kafeen, forteller vitner til nyhetsbyrået Reuters, ifølge NTB.

En kvinne har unsluppet gisseltakeren i Sydney. Foto: Jason Reed/Reuters/NTB Scanpix
En kvinne har unsluppet gisseltakeren i Sydney. Foto: Jason Reed/Reuters/NTB Scanpix (Foto: Reuters)

De to hadde forkler på seg, noe som kan tyde på at de jobbet i kafeen.

Det er ikke kjent om gislene ble frigitt eller om de klarte å rømme.

Direktøren for kafeen Lindt Chocolate Café i Australia, Steve Loane, sa tidligere at ti ansatte og rundt 30 kunder kunne være gisler i kafeen i sentrum av Sydney, men New South Wales' visepolitisjef Catherine Burn har uttalt at det ikke dreier seg om så mange.

Seks timer etter at dramaet begynte, sa New South Wales' visepolitisjef Catherine Burn at det er etablert kontakt med gisseltakeren, men hun ville ikke si noe mer om mannen ut over at han er væpnet.

Hun ville ikke si noe om gisseltakerens motiver, men gjorde det klart at første prioritet er sikkerheten til gislene, og at politiet vil ta all den tiden de trenger for en fredelig løsning på situasjonen.

Hun sa også at ingen av gislene er syke eller skadd, og hun sa også at antall gisler ikke er så høyt som 30, slik det er blitt meldt.

Lindt-direktøren i Australia, Steve Loane, sa tidligere at ti ansatte og rundt 30 kunder kunne være gisler i kafeen i sentrum av Sydney.

Frykter terroraksjon

Politiet frykter at det dreier seg om en terroraksjon siden gisseltakeren hadde med seg et flagg som ligner flagget til IS.

Det er ikke kjent hvem som står bak, men australske myndigheter har fryktet denne typen situasjoner fra enkeltpersoner eller grupper som har deltatt i konfliktene i Syria og Irak de siste månedene.

- Vi vet foreløpig ikke om dette er en politisk motivert gisselaksjon, men det virker slik. Det er mennesker som ønsker å skade oss, sier Australias statsminister Tony Abbott.

Lindt Chocolat Cafe ligger midt ved det australske finansdistriktet – rett på andre siden av hovedkontoret til den australske sentralbanken – og en knapp kilometer fra Sydney Opera House.

En rekke finansinstitusjoner ligger i nærheten. Hovedkontoret til Reserve Bank of Australia er avstengt og ansatte har ikke fått forlate bygningen siden gisselkrisen startet.

Gisseltakerne har tvunget gislene til å vise frem et sort flagg med arabiske ord i vinduet.

- Noen ønsker at vi skal se at dette har en islamsk vinkel. De kan gjøre dette av flere årsaker. Det er uklar hvilket utfall de ønsker, sier militærekspert James Brown ved tenketanken Lowy Institute til New York Times.

Australske medier er blitt oppfordret om å ikke spekulere og dramatisere situasjonen. Det antas at gisseltakerne har tilgang til internett og nettaviser. Australske myndigheter har benyttet Twitter og sosiale medier for å informere.

- Vi har ikke hatt direkte kontakt med gisseltakerne. Vi mener dette samsvarer med en terroristhandling, sier politisjef Andrew Scipione.

Banker og konsulater i nærområdet er blitt evakuert og stengt. Insurance Australia Group bekrefter at ansatte ikke får forlate hovedkontoret inntil situasjonen er over.

Uber-kritikk

Den omstridte transporttjenesten Uber har firedoblet prisen for en drosje i Sydney etter at gisselsituasjonen startet tidligere i dag.

Ifølge næringslivsavisen Financial Review er minimumsprisen på 100 australske dollar (605 kroner) for en tur i byen.

«Det @Uber gjør er avskyelig. Det er en gisselsituasjon i Australia og hva gjør de? De hever minsteprisen til 100 dollar», skriver @JasrajD på lynmeldingstjenesten Twitter.

Politi har oppfordret folk om å holde seg unna sentrumsområdet. Uber har svart med å oppfordre sjåfører fra forstedene om å komme til bysentrum.

- Vi er alle bekymret for det som skjer i Sydney. Prisene øker automatisk når etterspørselen er høyere enn tilbudet. Vi oppfordrer flere sjåfører om å kjøre til sentrum, forklarer Ubers pressetalsmann David Rohrsheim til nettstedet Mashable.

En av Ubers beste kunder retter kraftig kritikk mot det amerikanske selskapet, som nylig ble verdsatt til over 40 milliarder dollar etter en ny kapitaltilførsel.

«Jeg har aldri tidligere sett priser som er fire ganger normal takst. Jeg tilhører en av Ubers 1 prosent toppkunder. Jeg skjønner hvordan forretningsmodellen fungerer, høyere etterspørsel gir høyere pris, men fire ganger høyere og en minstepris på 100 dollar er latterlig. Dette er prisbedrageri på sitt verste», skriver Uber-kunde Matthew Leung i en epost til nettstedet.

Etter kraftig kritikk mot selskapet sendte Uber i Sydney ut en melding for kort tid siden, der de tilbyr gratis transport ut fra finansdistriktet.

Ubers grunnlegger Travis Kalanick har tidligere lovet å sette en maksimalpris under denne typen hendelser i USA, etter at statsadvokaten i New York truet med å starte etterforskning i sommer.

Skeptiske næringslivstopper

Opptellingen etter søndagens valg i Japan viser at Det liberaldemokratiske partiet og den mindre koalisjonspartneren Komeito fikk 317 av de 475 plassene i underhuset. Dette gir de to en supermajoritet, med over to tredjedel kontroll.

- Jeg tror velgerne har godkjent to nye år med «Abenomics»-politikk. Det betyr ikke at vi kan være selvtilfredse med situasjonen, sier Abe.

Valgdeltakelsen endte på rekordlave 53,3 prosent etter at et stort antall forhåndsstemmer ble opptalt. Det største opposisjonspartiet, Democratic Party of Japan, fikk kun 73 plasser.

Den største overraskelsen leverte det japanske kommunistpartiet som fordoblet oppslutningen og fikk 21 plasser. Ifølge politiske analytikere var dette fra Demokratenes støttespillere som ønsket å vise sin misnøye.

Japanske næringslivstopper er skeptiske til om Abe vil klare å snu den japanske økonomien. Den siste Tankan-rapporten kom i dag og viser det er pessimisme blant landets 10.000 største selskaper.

- Prognosene fra industrien reflekter ikke hva Japan-økonomer mener. Gitt de mange positive faktorene for tiden, tror jeg industrien er for forsiktige, sier styreformann Atsushi Nakajima hos Research Institute of Economy, Trade and Industry til CNBC.

Abe har utsatt en ny økning i salgsskatten på varer fra åtte til ti prosent. Denne vil først skje våren 2017. Japan er inne i en teknisk resesjon etter to kvartaler med et fall i den økonomiske aktiviteten.

«Dagens Tankan-rapport tyder på at den japanske økonomien stabiliserte seg i fjerde kvartal. En rask oppgang ligger ikke i kortene», skriver Japan-økonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Større budsjettunderskudd i Australia

Den australske sentralbanken har utsatt en halvårspresentasjon av økonomien på grunn av gisselkrisen like ved hovedkontoret i Sydney. Rapporten er offentliggjort og denne viser en forverring av underskuddet på statsbudsjettet til 40,4 milliarder australske dollar (245 milliarder kroner). Tidligere var det forventet et underskudd på 29,7 milliarder.

Fallende råvarepriser på grunn av svakere etterspørsel fra Kina er blant årsakene. Prisen på jernmalm forventes å ligger på i gjennomsnitt 60 dollar de neste to årene mot 70 dollar i dag.

Sentralbanken tror ikke de vil klare å balansere statsbudsjettet før tidligst 2019-2020.

Markedene

Uken starter med en nedgang ved alle de asiatiske aksjemarkedene – ledet av Japan, Hong Kong, Kina og Sørøst-Asia. Fellesindeksen MSCI Asia Pacific er 1,2 prosent lavere enn på fredag.

Oljeprisen falt med nesten to prosent da markedene åpnet mandag morgen til 60 dollar, men prisen på Brent har senere tatt seg opp og ligger på rundt 63 dollar klokken halv seks.

Følg utviklingen i oljeprisen her.

Den indonesiske valutaen har svekket seg kraftig i dag og ligger på det svakeste nivået mot amerikanske dollar siden finanskrisen rammet landet i 1998. Standard Chartered Indonesia tror at valutaen kan falle ytterligere hvis sentralbanken ikke intervenerer.

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia

Les også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.