- 2011 har så langt vært et av de mest interessante årene på norsk sokkel på lang tid, skriver Oljedirektoratet (OD), som legger frem sin rapport om Petroleumsressursene onsdag.

- Store uoppdagede ressurser
OD viser naturligvis til de eventyrlige funnene på Avaldsnes og Aldous Major, som kan vise seg å være det tredje største på norsk sokkel noensinne. I beste fall inneholder feltene opptil 2,6 milliarder fat olje, ifølge de siste anslagene fra oljeselskapene Statoil og Lundin.

- Funnene stadfester det OD har sagt lenge – nemlig at det fremdeles er store uoppdagede ressurser igjen på norsk sokkel. Ressursene som er igjen kan legge grunnlag for betydelig produksjon og verdiskapning i mange tiår fremover, skriver direktoratet.

De nye ressursene blir ikke tatt inn i dagens rapport, som gjelder for to-årsperioden 2009-2010.

- Unntak
Men til tross for vitamininnsprøytingen de gigantiske funnene er for norsk sokkel og oljebransjen, er ikke alt entydig positivt. Oljeproduksjonen har vært fallende i om lag ti år allerede, og funnene som blir gjort, og som skal sikre fremtidens produksjon, er mindre enn før, påpeker OD.

- Funnene som blir gjort er i snitt mye mindre enn før. Internasjonal erf#229 viser at de største funnene blir gjort tidlig i utforskningsfasen i en ny petroleumsprovins, og at funnstørrelsen går gradvis ned.

Faktisk er Avaldsnes og Aldous Major for ”unntak” å regne, ifølge direktoratet.

- Siden 1997 har den årlige ressurstilveksten ligget under det årlige produksjonsnivået, heter det – med 2011 som unntak.

Usikre prognoser
OD venter likevel at olje- og gassproduksjonen vil holde seg på samme nivå som i dag de neste ti årene. Tiltak for økt utvinning, som injisering av vann og gass, samt produksjon fra nye funn vil kompensere fallet i produksjonen fra de store feltene.

Men det er usikkerhet knyttet til disse prognosene, understreker OD.

- Det blir boret færre utvinningsbrønner nå enn rundt år 2000, og planer om boring av nye brønner blir utsatt. Vi kan miste reserver dersom denne trenden fortsetter, advares det.

OD sier seg dessuten ”foruroliget” av at mange teknologiprosjekter og pilotforsøk blir forsinket eller avlyst.

I 2020 vil produksjon fra uoppdagede ressurser utgjøre en økende andel av den forventede produksjonen; det utgjør også en betydelig usikkerhetsfaktor med tanke på å estimere fremtidig produksjon.

OD benytter anledningen til å gi sin tilslutning til stortingsmeldingen som ble lagt frem av olje- og energiministeren før sommeren, som beskrives som "offensiv". Direktoratet sier seg enig i at det må satses på økt utvinning, økt utbygging, leting i åpne områder - og åpning av nye områder.

- Lønnsomt
Selv om utsiktene er usikre, understreker OD at der er lønnsomt å lete på norsk sokkel. For det første er funnsuksessen ”svært høy i internasjonal målestokk”. Hele 55 prosent av letebrønnene traff blink i 2010, mot 25 prosent i 1980.

- Selv om funnene på norsk sokkel (i perioden 2000-2010) var relativt små og letekostnadene høye, viser analysen at letevirksomheten har tilført både selskapene og samfunnet store verdier, skriver OD.

Les mer:

<b>Rester mer verd enn gigafunnet</b>

<b>- Trolig et av de fem største funnene på norsk sokkel</b>

<b>- Dette er bare ekstremt positivt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.