Torsdag sender en av verdens største banker, Deutsche Bank, en kald gufs inn i verdensmarkedene.

Banken gikk hele seks milliarder euro i minus i tredje kvartal og 35.000 stillinger over hele verden skal bort. Dermed forsvinner også ti land fra kartet.

Bakgrunn: Bankgigant kutter 35.000 stillinger

For Norden betyr det at selskapets fysiske virksomhet sentraliseres til Stockholm og London, og at kontorene i Oslo, København og Helsingfors stenger ned.

Over landegrensene

Norden-sjef Jan Olsson (54) i Deutsche Bank beroliger kundene etter de massive nyhetene som treffer Europa "right, left and center".

Han understreker at det er det globale, fysiske nedslagsfeltet som nå reduseres, og at norske kunder fortsatt vil bli betjent fra selskapets internasjonale lokasjoner.

- Dette innebærer ingen endringer i hvordan vi driver virksomheten, og vi vil gjøre det over landegrensene. Vi har ingen privatkundevirksomhet eller kredittkortvirksomhet, og vår formuesforvaltning og transaksjonsvirksomhet fortsetter som før i Norden, sier Olsson til Dagens Næringsliv torsdag.

Relokaliseres

For noen dager siden orienterte han Finanstilsynet om at banken opphører sin fysiske virksomhet i Norge. I praksis dreier seg om kapitalforvaltning (asset management) ettersom alle andre tjenester allerede i dag betjenes fra andre markeder.

Samtlige ansatte som blir berørt i Norden vil bli tilbudt jobber andre steder, ifølge Olsson.

- Ingen vil bli oppsagt, men alle vil bli tilbudt en relokaliseringspakke. Det dreier seg om færre enn en håndfull i Norden, sier banktoppen.

Lenge planlagt

Endringene er del av en større pakke av tiltak som den nye Deutsche Bank-sjefen, John Cryan, presenterte torsdag.

Olsson forklarer at det nye regulatoriske klimaet for bankene ligger bak. Samtidig ønsker den tyske storbanken å effektivisere driften.

Prosessen startet lenge før Cryan tok roret, ifølge Olsson. Han er likevel åpen for at den nye sjefen kan ha påvirket utfallet.

- Men, endringene ville ha skjedd uansett, sier han.

- Syklisk

Olsson støtter grepene som nå gjøres i Norden og viser til at det medgår mye administrasjon og ekstra kostnader ved å være tilstede i fire markeder samtidig.

Han har imidlertid ingen planer om å miste butikk, der formuesforvaltning og fusjoner og oppkjøp står sentralt i vekstplanene fremover. Norden står for 10-12 prosent av Deutsche Banks volum, og er en "ekstremt viktig" del, påpeker Deutsche-toppen.

- Selv om oljeprisfallet har rammet Norge hardt, finnes det så mange andre sterke bransjer som gjør at landet rir av stormen. Vi tror selvsagt at ting går tilbake til normalen på lengre sikt, og at dette er syklisk situasjon snarere enn en vedvarende nedtur, sier Olsson.

Velstand

Deutsche-toppen tror nordiske selskaper vil holde seg sterke, og derigjennom underbygge økt aktivitet i transaksjonsmarkedet.

Samtidig har velstandsoppbyggingen de siste 20-30 årene økt etterspørselen etter forvaltningstjenester og rådgivning, mener han.

- Bare se på Oslo Lufthavn og når man kjører inn til Oslo. Velstandsøkningen har vært enorm, sier Olsson.

Det europeiske aksjemarkedet er ikke like feststemt over dagens nyheter.

Deutsche Bank er ned 5,3 prosent på Frankfurt-børsen sålangt torsdag. Selskapet verdsettes til omlag 36 milliarder euro.

Les også: - Generelt sur stemning blant norske husholdninger
- Betydelig tyngre å selge et hus eller leilighet nå
Kina endrer barnepolitikken
 

Se DN Tv: Stjernekokk ble forskningsprosjekt

Han svømte frivillig 1,5 time i iskaldt vann
Stjernekokk og triatlet Odd Ivar Solvold meldte seg som forsøkskanin.
02:52
Publisert:

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.