Onsdag ble det lagt frem flere skuffende norske nøkkeltall.

Arbeidsledigheten steg mer enn ventet, til 4,6 prosent, ifølge arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) til Statistisk sentralbyrå.

I tillegg falt detaljhandelen med 0,8 prosent i september, noe som var svakere enn ventet.

- Nå øker presset på Norges Bank, skriver sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets i en rapport fra meglerhuset torsdag.

- Gårsdagens nedslående nyheter gir økt sannsynlighet for at det første rentekuttet kan komme allerede i desember, skriver hun.

Sur stemning

Ifølge Due-Andresen er det nå en klar negativ trend i detaljomsetningen.

- Bakteppet er selvfølgelig den videre økningen i arbeidsledigheten, i tospann med generelt sur stemning blant norske husholdninger, skriver hun, og legger til:

- Nå skal en virkelig lete med lys og lykte for å hevde at «konsumet holder seg oppe». Det gjør rett og slett ikke det.

Sjeføkonomen peker på at dette gir et negativt bidrag til bnp-veksten i 2015, som allerede er svak nok fra før.

- Skulle nå konsumentene begynne å stramme inn, noe de siste tallene da kan tyde på, vil resesjonen være rett rundt hjørnet, skriver Due-Andresen.

Svakhet

Også seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets mener det svake private forbruket vil tynge bnp-veksten.

- Svakheten kan være tilfeldig og forbigående, men den kan også være et tegn på at bekymrede husholdninger holder tettere på lommeboken, skriver hun i meglerhusets morgenrapport.

-  Om sistnevnte er tilfelle, vil det innebære en svakere utvikling for norsk økonomi enn både Norges Bank og vi har anslått, understreker Haugland.

Bekymringsverdig

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener nedgangen i detaljomsetningen i september er bekymringsfull, da den viser at den svake trenden vi har sett de siste månedene fortsetter.

- Privat forbruk utgjør en stor del av norsk økonomi og detaljomsetningen en stor del av forbruket, skriver han i Nordea Markets morgenrapport.

Til tross for at reallønnsveksten har avtatt, trekker Juel frem at det fortsatt er vekst i disponibel inntekt, som burde tilsi en viss vekst i privat forbruk.

- Økt usikkerhet på grunn av oljeprisfallet kan begynne å gjøre forbrukerne mer forsiktige. Men vi har i noen år nå opplevd svakere forbruksvekst i andre del av året enn i første, så det er litt tidlig å bli veldig bekymret, understreker sjeføkonomen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- Økonomisk er det egentlig en katastrofe

Volvo skal prøve kenguru-teknologi for biler i Australia

Geelmuyden Kiese åpner i Brussel

Se DNTV: Forbereder seg på langvarig lav oljepris

Forbreder seg på langvarig lav oljepris
Statoil-sjef Eldar Sætre presenterer tallene fra tredje kvartal.
01:51
Publisert: