Oljeskrellen slår inn i Sandnes Sparebank. Nå varsler toppsjef Svein Ivar Førland økte tap fremover.

- Banken opplever en tiltagende usikkerhet i det regionale markedsområdet, og vi forventer en lavere aktivitet i regionen til neste år. Vi  er forberedt på en periode med økende arbeidsledighet og reduserte boligpriser. Etter all sannsynlighet vil dette medføre noe høyere forventede tap, og det må derfor påregnes høyere tapsavsetninger enn det som har vært rapportert de siste to årene, sier Førland i en melding onsdag.

Sandnes Sparebank fikk et foreløpig resultat før skatt på 183,4 millioner kroner for regnskapsåret 2014. Dette er en reduksjon på 45,5 millioner kroner sammenlignet med samme periode i 2013.

I 2013 ble bankens pensjonsordning endret, noe som medførte en positiv engangseffekt i regnskapet på 39,3 millioner kroner for det året. I tillegg har banken i fjerde kvartal 2014 økt nedskrivningene ytterliggere på allerede tapsutsatte engasjement, fremgår det av kvartalsrapporten.

"Den mest vesentlige hendelsen gjennom kvartalet er det markante fallet i oljeprisen. Isolert for kvartalet var nedgangen på ca. 40 prosent, og i skrivende stund er den nærmere halvert. Dersom dette er vedvarende, vil det få konsekvenser på mange områder, spesielt i vår region", heter det i kvartalsrapporten.

Brutto misligholdte engasjement uten nedskrivning utgjorde 209,1 (162,8) millioner kroner ved utgangen av fjerde kvartal 2014, noe som tilsvarer 0,87 prosent (0,69 prosent) av brutto utlån, fremgår det. Tap og nedskrivninger på utlån ble bokført med 24,6 (11,2) millioner kroner i fjerde kvartal 2014. Brutto utlånsengasjement, som var individuelt nedskrevet, utgjorde 484 millioner kroner per utgangen av 2014.

På sikt forventer styret bedre kundeløsninger, lavere operasjonell risiko og mer lønnsom drift. Banken hadde en kjernekapitaldekningen på 14,8 prosent per utgangn av 2014, ned fra 16,6 prosent foregående år. Den rene kjernekapitaldekningen var 12,0 prosent (11,6).

- Bankens likviditets- og soliditetssituasjon er god, og vi er godt rustet til å møte ulike markedssituasjoner, sier Førland.

Utbytte foreslås til tre kroner per egenkapitalbevis for 2014.

Sparebanken 1 SR Bank er største aksjonær i Sandnes Sparebank med nær 14 prosent, etterfulgt av Trond Mohn gjennom selskapet Wimoh (3,7 prosent) og Bergen Kommunale Pensjonskasse (3,5 prosent).


Les også:
- De beste kvartalsresultatene vi noen gang har rapportert

Storebrand skuffer

Bedring for Yara  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.