- Bankene trenger den renten de kan få. Det ligger ingen grådighet i det. Tvert om. Renten må opp nå, skriver analysesjef for kreditobligasjoner i First Securities Pål Ringholm i et innlegg i Dagens Næringsliv mandag.

Ringholm viser til at det har vært en lang ferd mot lavere fortjeneste for bankene de siste tiårene.

Bankens viktigste inntektselement er den såkalte rentenettoen, som forenklet sagt er den fortjenesten bankene får ut av sine utlån og innskudd målt som en prosent av sin størrelse.

Toppåret de siste 20 årene var i 1993 da rentenettoen var over 3,5 prosent. Ifjor hadde den sunket til 1,5 prosent.

Bankene har med andre ord vært alt annet enn grådige, men tilpasningsdyktige og kuttet sine relative kostnader med godt over 50 prosent i perioden, skriver Ringholm.

Vi er blitt godt vant
Ny regulering reduserte kravet til egenkapital, spesielt til boligutlån. Større nordiske aktører kunne dermed gi boliglån på en svært kapitaleffektiv måte.

Dette er ifølge analysesjefen en av hovedgrunnene til at vi er blitt godt vant nå, med lave rentepåslag utover styringsrenten, til tross for at siste års uro i kapitalmarkedet har gjort det dyrt for banker å låne penger.

Ringholm skriver at norske bankers inntjening på utlån ikke var bærekraftig før finanskrisen slo til, og at den udiskutabelt fortsatt på et historisk lavt nivå selv om den er noe høyere i dag.

Bankene må imidlertid ha nok løpende overskudd til å dekke naturlige tap som oppstår i vanlige sykluser uten at de ender i minus. Pål Ringholm skriver at det i dag er norske banker som ikke har denne løpende bufferen, og at det dermed er mer sannsynlig at bankens margin går opp enn ned over tid.

- Den burde gå opp, konkluderer Ringholm i sitt innlegg.

Les også: Ny storbank kutter renten


<b>- Norges Bank har undervurdert de positive tegnene</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.