En rekke oljenasjoner har i mange år subsidiert innbyggernens bensinpriser med enorme beløp. Det begynner det etterhvert å bli en slutt på.

Oljepriser som har stupt til langt under det halve fra ifjor sommer gjør at oljelandene må på pengejakt for å få balanse i sine statsbudsjetter. En «enkel» måte å bedre budsjettbalansene er å redusere eller fjerne subsidier på fossilt drivstoff.

Indonesia gjorde dette allerede på slutten av fjoråret, med den konsekvens av bensin- og dieselprisene spratt opp henholdsvis 31 og 36 prosent, samtidig som det styrket statskassen med tilsvarende 65 milliarder kroner årlig.

Fra 1. august i år gjorde De forente arabiske emirater det samme. Frem til da hadde det brukt tilsvarende nesten 240 milliarder kroner årlig til å subsidiere drivstoffpriser og elektrisitet til statens innbyggere.

Neste land ut

Nå kan de subsidierte bensinprisene også stå for fall i Saudi-Arabia, en av verdens desidert største oljenasjoner, melder Reuters som siterer den saudiske avisen Al Watan.

Myndighetene i Saudi-Arabia skal ifølge avisen ha vurdert dette lenge, men at det nå er større sjanse for at det blir gjennomført etter at naboen FAE kuttet sine subsidier forrige måned. Kilder sier til avisen at Saudi-Arabia heller ikke kan fortsette med daqens subsidierte priser på ubestemt tid da det vil medføre for stor skade på landets økonomi. 

Bensinprisene i Saudi-Arabia er ifølge en oversikt fra Verdensbanken nest lavest i verden, og var ifølge 2014-oversikten 0,16 dollar per liter (1,33 kroner).

 

Les også: Landet kan gå bankerott allerede neste år


Her blir det snart slutt på «gratis» bilkjøring  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.