President Nicolás Maduro sa i en TV-sendt tale onsdag at han kommer til å øke utsalgsprisen på bensin fra det ekstremt lave nivået den har ligget på fram til nå.

Det betyr at en liter 95-oktanbensin vil øke fra en pris på 0,097 venezuelanske bolivar, tilsvarende 13 norske øre, til 6 bolivar eller omtrent 8 kroner. Det er et hopp på over 6.000 prosent. Et tilsvarende prishopp i prosent i Norge ville ført til en bensinpris på over 800 kroner per liter.

Samtidig vil prisen for 91-oktan stige med drøyt 1.300 prosent fra dagens pris på 0,07 bolivar.

Inflasjon og svartebørshandel har ført til at den venezuelanske valutaen har stupt. Å fylle tanken er blitt en av de billigste utgiftene i landet. Olje står for 95 prosent av landets eksportinntekter.

– Nødvendig

Økningen av bensinprisen vil tre i kraft fra og med fredag. Maduro, som har jobbet med tiltaket i over ett år, sa at den nye prisen vil spare nesten 7 milliarder kroner i året på lavere bruk av utblandingskjemikalier.

Dessuten vil det dekke produksjonen og skape inntekter for landets statseide oljeselskap PDVSA. Overskuddet skal gå til å finansiere landets velferdsprogram.

– Dette er et nødvendig tiltak for å balansere, jeg tar fullt ansvar for dette, sa Maduro i løpet av den én time lange TV-sendte talen.

Opposisjonen delt

Opposisjonspolitikere har argumentert for at prisøkningen vil gå kraftig utover den personlige økonomien til millioner av venezuelanere som allerede sliter med å få endene til å møtes. Andre i opposisjonen har medgitt at prisøkningen er nødvendig.

Sist bensinprisen ble satt opp, i 1989, var landet i en økonomisk krise drevet av den lave oljeprisen. Da brøt det ut opptøyer i hovedstaden Caracas.

Et påfølgende prishopp i 1997 førte ikke til opptøyer, men daværende president Hugo Chávez låste prisene gjennom sine 14 år i regjering. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Landets økonomiske krise har gått fra akutt til desperat


Økonomisk unntakstilstand i Venezuela

Venezuela på randen dnPlus (DN+)

Følg markedsutviklingen på DN Investor