Administrerende direktør i USAs nest største bilprodusent mener den svake valutaen gir japanske eksportører en urettferdig fordel som skader amerikanernes profittmuligheter, melder Bloomberg News.

- Japan driver absolutt med valutamanipulasjon, sier Mulally til Bloomberg.

Den japanske Yen har falt mot alle store valutaer siden midten av november, og Mulally er ikke den eneste kritiske røsten mot den japanske statsministeren Shinzo Abes nye pengepolitikk.

Asiatiske banktopper har i den siste uken uttrykt et ønske om å danne et samarbeid for å motvirke «bieffektene» av Abes reflasjonspolitikk.

- Lukket økonomi
Det er ikke bare valutapolitikken han er bitter over; Ford-sjefen ønsker å ta store markedsandeler i Asia fremover, og klager over at Japan er en lukket økonomi, som gjør det vanskelig for utenlandske aktører å få innpass.

Ford ønsker å gjøre Kina til et eksportsentrum for sine biler.

- Det er rett og slett det mest lukkede markedet i verden, sier Mulally.

Japans nasjonale bilprodusenter står for over 90 prosent av alle bilsalg i landet, og Ford har hyret lobbyister for å kjempe mot Japans ønske om å delta i forhandlingene om en regional frihandelsavtale, som de vil prøve å bremse opp.

Flere japanske bil-topper har slått tilbake mot Mulallys kritikk, og kaller kritikken «grunnløs» og «usann».

LES OGSÅ: - Japan er et insekt som bare leter etter en frontrute å kollidere med

Investorene frykter Kina

Telenor bekymret for utviklingen i Pakistan

Gjensidige spanet på intetanende kunder (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.