Frank Mohn-konsernet i Bergen betalte 762 millioner kroner i skatt etter rekordresultatet på 2,8 milliarder kroner ifjor, skriver Dagens Næringsliv.

Skatten ifjor kommer på toppen av en skatteregning på 671 millioner kroner i 2008. Tilsammen har konsernet betalt 1,4 milliarder kroner til fellesskapet på denne måten i løpet av de to siste årene.

- Helt greit
I motsetning til skipsreder John Fredriksen klager ikke storeier Trond Mohn hverken på norske myndigheter eller skatten.

- Vi får 72 øre igjen av hver krone vi tjener. Det synes vi er helt greit, sier administrerende direktør Trond Mohn.

Men Mohn sier til DN at han forstår Fredriksens frustrasjon.

- Gitt Fredriksens lange karriere og den virksomheten han har bygd opp, forstår jeg at han er frustrert, sier Mohn.

Milliongaver
Men Trond Mohn nøyer seg ikke med å betale skatten med glede. Med grunnlag i aksjeutbyttet fra Frank Mohn har familien gitt rundt 200 millioner kroner til forskning og utvikling og til andre formål, hovedsakelig innen idretts- og ungdomsbevegelsen. Ifølge Mohn vil de gi bort et beløp i samme størrelsesorden når dette året er omme.

Det til tross for at Mohn frykter at det blir en lang bunn fremover for konsernet. I løpet av fjoråret ble bemanningen redusert med 84 til 1765 ansatte, og det er foretatt nye tilpasninger av arbeidsstokken i år. Ytterligere tilpasninger av kapasiteten i bedriften vurderes ifølge årsrapporten fortløpende.

«Ansvar for senere generasjoner»
I konsernets årsberetning utdyper han sitt syn på skatt og gaver på denne måten:

«Vi har en forpliktelse overfor vårt land og samfunn. Etter at vi har betalt vår skatt, skal vi oppmuntre og støtte den frivillige innsats som finner sted innen idretts- og ungdomsbevegelsen. Forebyggende arbeid koster en brøkdel av reparasjoner. Vi har også et ansvar for senere generasjoner, og derfor er vi med og støtter forskning og utviklingsarbeid som finner sted ved Universitetet i Bergen. I 2009 er betydelige midler overført til ovennevnte aktiviteter.»

Frank Mohn as eies hovedsakelig av Trond Mohn, hans sønn Frederik W. Mohn og Trond Mohns søster Marit Mohn gjennom selskapene Meteva, Perestroika og Marit Mohn as.

Les også: Trond Mohns arvekupp



Kunsten å gi bort penger

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.