Fra 1. januar i fjor kan alle som betaler kontant for tjenester verdt mer enn 10.000 kroner, bli medansvarlig dersom selgeren ikke gjør opp for seg overfor staten. Det har ni privatpersoner på Konnerud i Drammen smertelig fått erfare etter at de benyttet seg av et useriøst steinleggerfirma.

– Nå er steinleggerne på ferde igjen, derfor går vi nå ut og advarer, sier kommunikasjonsansvarlig Hege Løvdal Gulseth i Skatt sør til Drammens Tidende.

Momskrav
Firmaet som steinsatte oppkjørsler på Konnerud i fjor sommer, var ikke registrert i Merverdiavgiftsregisteret og betalte ikke inn avgiften slik det skulle, mener Skatt sør.

– Under kontrollen avdekket vi at ni av kundene har betalt mer enn 10.000 kroner kontant for sine kjøp av tjenester. Disse har nå fått tilsendt et krav om skyldig merverdiavgift, sier Karl Olav Valen, som er avdelingsdirektør for kontroll i Skatt sør.

Kundene, som har betalt til sammen 605.000 kroner kontant, får nå en tilleggsregning på 81.900 kroner fra staten.

– Betal i banken
Og det er ikke bare momsbedrageri kundene kan ende opp med å betale for. Også inntektsskatt og trygdeavgift er dekket av bestemmelsen om medansvar. Og verken god tro eller gode intensjoner er nok til å unnslippe ansvaret.

– Du kan bli stilt til ansvar selv om du med de beste hensikter har bedt om kvittering for arbeidet. Det som avgjør, er om du betaler for tjenesten med kontanter. Ved å bruke banken unngår du dette medansvaret, sier Valen.

Han anbefaler å sjekke leverandøren på handlehvitt.no og å styre unna firmaer som ikke vil ha betalt via bank.

Favner vidt
Medansvaret dekker alle slags tjenester, fra barnepass og bilreparasjon til håndverkertjenester som steinlegging eller asfaltering. Den gjelder også dersom man kjøper en kombinasjon av varer og tjenester, hvis totalsummen er over 10.000 kroner.

Det hjelper heller ikke å dele opp betalingene. Dersom flere kjøp anses å gjelde én og samme tjeneste eller er betaling for faste, men løpende tjenester – for eksempel rengjøring eller barnepass – er de dekket av regelen om medansvar.

Les også:
Den grønne boken som nesten tok livet av SAS
Livredde Ryanair-ansatte frykter for jobbene sine

Her er aksjen «alle» vil kjøpe
Overraskelsen som kan gi rentekutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.