Den amerikanske finanskjempen Goldman Sachs sier at hele søksmålet mot dem kommer som følge av handlingene til én enkelt ansatt i selskapet, som nå permittert.

Fabrice Tourre er den 31 år gamle Goldman-ansatte som nå beskyldes for å ha lurt investorer i en boliglåns-tilknyttet investering i 2007, ifølge Bloomberg News.

- Det kommer til å bli en faktamessig konflikt om hva han husker og hva andre mennesker husker, sier Greg Palm, en av advokatene som representerer Goldman Sachs.

- Hvis vi hadde bevis på at noen prøvde å lure noen, så er ikke det noe vi hadde sett gjennom fingrene med og vi ville vært de første til å ta grep, legger han til.

Fjerner seg fra Tourre
Dette kan være Goldman Sachs' første steg i å offentlig fjerne seg fra Tourre i saken, sier enkelte advokater til Bloomberg. På denne måten reduserer selskapet den negative oppmerksomheten, og vil også gjøre det lettere for selskapet å bli ferdig med saken.

Det kan også hende at Goldman Sachs ønsker å fjerne seg lengst mulig fra Tourre fordi selskapet kan være redd for at han kommer til samarbeide med det amerikanske kredittilsynet SEC, og blande inn flere andre toppsjefer i selskapet, mener professor Onnig Dombalagian ved Tulane University Law School i New Orleans og tidligere advokat hos SEC.

- Hvis Tourre sier "Goldmans styre visste hva vi gjorde", kan du tenke deg at Goldman ønsker å fremstille ham som misfornøyd eller villig til å lyve for å unngå straff, sier professoren.

Vanskelig å se for seg
Det er SEC som saksøker Goldman Sachs, der SEC hevder at finanskonsernet lurte investorer som kjøpte et produkt av banken i april 2007. I realiteten var produktet et komplekst veddemål på boligmarkedet i USA.

Byron Georgiou, som sitter i et panel som etterforsker finanskrisen, sier at han tviler på at Goldman Sachs kommer til å greie å overbevise om at Tourre handlet på egen hånd uten full støtte fra sine overordnede.

- Det er vanskelig å se for seg at det ikke var noe overvåkning av en da 27-åring trader som drev en milliardtransaksjon som ga Goldman en inntekt på 15 millioner dollar, sier Georgiou til Bloomberg.

Les også:

<b>- Vi lurte ingen med vilje</b>

<b>Siktes for bedrag</b>



CDS


RMBS-er står for residential mortgage-backed securities . Dette er rett og slett lån med pant i boliger som er pakket sammen i større grupper, og solgt videre til investorer.


Det Goldman Sachs gjorde da Abacus 2007-AC1 ble laget i begynnelsen av 2007 var å lage en konstruksjon som gjorde det mulig å tjene store penger hvis det amerikanske boligmarkedet kollapset.



Kilde: Dagens Næringsliv