Rekkehusleiligheten i ett av Norges dyreste boligstrøk, ytterst på Bygdøy i Oslo, har markedsverdi på 3,6 millioner kroner, men kan likevel ikke selges for mer enn drøyt 1,3 millioner kroner ifølge en dom i Borgarting lagmannsrett, skriver Dagens Næringsliv.

Prisen på den 80 kvadratmeter store leiligheten i Grandeløkken borettslag var 511.000 kroner inklusive fellesgjeld da den ble kjøpt i 1984.

Prisen var allerede den gang lav, preget av at Oslo kommune ga subsidier i form av festeavgift langt under markedsnivå.

Advokat Pål Grønnæss i advokatfirmaet Schjødt, som representerer foreningen som sto bak boligprosjektet; Bygdøy Boligspareklubb for Eldre (BBE), beskriver grenda med 48 rekkehusleiligheter som et «subsidiert prosjekt bygget av ildsjeler på dugnad».

Tanken bak boligprosjektet var at BBE-medlemmer kunne kjøpe seg inn til lav pris. Dersom de igjen ville selge, skulle prisen være tilsvarende byggekostnad, justert for endringer i konsumprisindeksen.

Vant først
Barna til den avdøde eieren av leiligheten mente imidlertid at vilkårene var urimelige, og gikk til sak.

Per i dag er ifølge Dagens Næringsliv 14 av 48 boliger eid av arvinger som leier ut eller lar leiligheter står tomme i påvente av en rettsavgjørelse som åpner for salg av leilighetene til markedspris.

Først fikk arvingene medhold i Oslo tingrett, som slo fast at markedspris med fratrekk av for lave tomtekostnader skulle gjelde, men nå har altså Borgarting lagmannsrett konkludert motsatt.

Lagmannsretten mener BBEs regler er klare, og at dom for markedspris vil være urimelig over for andre som tidligere har solgt leiligheter til priser fastsatt gjennom BBE-reglene. Lagmannsretten mener også at hensynet til fremtidige eldre på Bygdøy må tillegges vekt.

Les også: Snart 60.000 kr kvadraten

- Den virkelig store boligboblen vil komme (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.