For første gang ligger nå gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i bydel Frogner i Oslo på over 50.000 kroner.

Det viser boligprisstatistikken som eiendomsmegler-bransjen la frem i dag.

Les saken: Solid boligprishopp

En ettromsleilighet på 25 kvadratmeter på Frogner koster nå i snitt over 58.000 kroner per kvadratmeter, viser en beregning Econ Pöyry har gjort for eiendomsmeglerbransjen..

- Det betyr at vi sannsynligvis kommer til å bikke 60.000 kroner kvadratmeteren for et og tomromsleiligheter i bydel Frogner snart. Noe som viser at terskelen for å komme inn på markedet i Oslo sentrum, og særlig Oslo vest er blitt veldig høy, sier leder Christian Dreyer i Norges eiendomsmeglerforbund.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for leiligheter i Norge var til sammenligning 32.000 kroner i januar.

- Umulig å etablere seg
Han peker også på at markedet for ett- og toromsleiligheter er veldig høyt priset i andre av Oslo sentrumsbydeler.  

- Det begynner å bli et nivå som er uoppnåelig for mange. Med det nivået som vi ser nå, og som kommer, vil det bli umulig å etablere seg i en liten leilighet i Oslo sentrum/vest. Det vil si at førstegangskjøperne rett og slett ikke råd til å bo i Oslo sentrum hvis denne utviklingen fortsetter, sier Dreyer.

Han mener dette er en god illustrasjon på at det trengs langt flere prosjekter rettet mot dette segmentet.

- Vi trenger mange flere ett- og toromsleiligheter i markedet for å dempe prisveksten på de minste leilighetene, sier Dreyer.

Dreyer mener boligbyggingen i Norge lider under mangelen på en overordnet strategi, og peker på at det på politisk hold skulle vært en målsetting å få bygget nok boliger for å møte behovet innenfor de ulike segmentene.

- Når en utbygger setter i gang et prosjekt, forholder de seg kun til sitt eget prosjekt og forholder seg ikke til hvilke andre prosjekter som er planlagt innenfor samme område, sier Dreyer.

- Sett deg på bussen
- Det er ikke noen menneskerettighet for en førstegangskjøper å bo på Frogner. I tillegg til at det må bygges mer, må moralen være at folk må være villige til å sette seg på en buss eller et tog. Da kan de få en ok bolig, sier Dreyer.

Da mener Dreyer at det står igjen tre aktuelle kjøpegrupper til småleilighetene i Norges dyreste bydel.

- De med mye økonomisk hjelp hjemmefra

- Pendlere

- Investorer

- Leieprisene har også steget mye, dermed er dette markedet attraktivt for investorer, sier Dreyer.

Les også: - Høyere enn ventet

Sjekk boligprisene der du bor


- Da lukter det svidd av lunten på boligprisbomben (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.