På det laveste i går så vi euro helt ned mot 7,643.

- Det er en stund siden vi har sett så lave EUR/NOK-rater. I oktober 2007 så vi 7,6250, skriver DnB Nor Markets i sin morgenrapport.

Kronen har styrket seg sakte, men sikkert mot euro i løpet av sommeren, samtidig som lange norske renter faller.

- Begge bevegelsene henger nok sammen med at norsk økonomi og norsk stat er blitt stående igjen som én av relativt få trygge havner, skriver sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelbanken Capital Markets i dagens morgenrapport.

Les også: Nedtur på Børsen

- Mye usikkerhet
Mork peker på at dette i og for seg ikke er noe nytt; og at vi også ved tidligere anledninger har sett at den relativt svake likviditeten i kronemarkedet har holdt aktørene fra å ta store posisjoner.

- Kanskje dette har endret seg nå, blant annet fordi så mye usikkerhet har rammet euro og dollar på samme tid, mener Mork.

I går fikk videre kronen støtte av oljeprisen, som steg på grunn av ny optimisme skapt av utsikten til løsning på det amerikanske gjeldstaket. Imidlertid falt ikke kronen tilbake i går kveld selv om oljeprisen da gjorde det.

- Ingen av disse endringene er imidlertid store nok til at Norges Bank skulle få grunn til å revidere sine umiddelbare renteplaner. Derfor fortsetter vi å vente renteheving på 25 basispunkter 10. august, altså onsdag i neste uke, skriver Mork.

- God indikator
Den skuffende amerikanske ISM-indeksen lagt frem igår førte til et kraftig fall i EURUSD, mens japanske yen og sveitserfranc ble styrket kraftig overfor amerikanske dollar.

- Det er en typisk reaksjon på et fall i risikoappetitten og trolig også en god indikator på hva som kan skje hvis Standard & Poor’ nedjusterer USAs kreditvurdering som reaksjon på de forholdsvis beskjedne kuttene i USAs budsjettunderskudd. Styrkingen den norske kronen igår fikk mot euro, ser man normalt ikke ved ved redusert risikoappetitt, ifølge Nordea Markets.

I dag har euroen steget til 7,66.

Les også:
Euroen svekkes av USA-avtale
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.