Oslo Børs falt bredt og hardt tirsdag, for tredje dag på rad. Nedgangen var på 2,30 prosent.

Det norske aksjemarkedet har dermed svekket seg nær 5 prosent de siste fire handelsdagene. Nedgangen kommer etter svake amerikanske nøkkeltall, et amerikansk gjeldsforlik som egentlig ingen var fornøyd med, og trusselen om nedgradering av USAs kredittvurdering hengende over markedene.

Les også: Forbruket faller i USA og Nedturen fortsetter på Wall Street

Samtidig stiger renten på spanske og italienske statspapirer til nye rekordnivåer på økt frykt for at også disse landene kan få problemer med å betjene gjelden. Kombinert med økt bekymring for at den økonomiske aktiviteten i USA avtar, bidrar faktorene til kraftig børsnedgang i hele Europa tirsdag.

Les også: Frykten for Spania og Italia øker

Seismikkaksjer falt
Petroleum Geo-Services og TGS-Nopec ledet nedgangen blant oljeserviceaksjer tirsdag uten at det er kommet selskapsspesifikke nyheter.

- Fallet i dag nok bare er styrt av generelle markedsforhold, sier analytiker Christopher Møllerløkken i Arctic Securities til TDN Finans.

TGS-aksjen har hatt god utvikling den seneste tiden etter at de andre store seismikkselskapene har rapportert om god multiklientomsetning. Fondsfinans venter at TGS vil gjøre det samme.

- TGS ventes således å annonsere en sterk rapport for andre kvartal, og vi har gjort positive endringer i estimater og kursmål. Imidlertid handles selskapet fortsatt til 25 prosent premie til vår diskonterte kontantstrømverdi og PE på 2011-estimater på 16 er i øvre del av historisk handelsrom og EV/bibliotekverdi på 5,9 ganger ser stivt ut”, skriver Fondsfinans i en oppdatering tirsdag.

Meglerhuset oppjusterer sitt kursmål fra 115 til 125 kroner, og opprettholder salgsanbefaling.

Handelsbanken har også oppjustert sitt kursmål på TGS før torsdagens rapport og har nå et mål på 170 kroner og akkumuleranbefaling.

PGS sluttet ned 4,14 prosent til 83,40 kroner mens TGS-Nopec endte ned 3,9 prosent til 151,90 kroner, omsatt for henholdsvis 326 og 186 millioner kroner.

Yara bidro til nedgangen
Gjødselsprodusenten Yara International falt én prosent mer enn markedet tirsdag Aksjen har i flere uker svingt i intervallet 290 til 320 kroner, og er lite endret fra nivået for tre måneder siden.

Mandag ettermiddag opplyste markedsrapporter at Kina har økt sin referansepris for ureaeksport med 30 dollar til 470 dollar tonnet. Ifølge markedsaktører TDN Finans var i kontakt med var ikke dette helt uventet.

Yara endte ned 3,4 prosent til 292,70 kroner, omsatt for 581 millioner kroner.

- Usikkert hva som skjer om USA nedgraderes
Dersom USAs kredittverdighet nedgraderes, noe som av flere markedsaktører anses som ganske sannsynlig, kan det blant annet føre til sterkere dollar, mener Nordea Markets. Meglerhuset har tirsdag publisert et notat om konsekvenser av en eventuell nedgardering.

Effekter av en nedgradering fra minst ett av de tre store kredittratingsbyråene kan ifølge Nordea føre til:

- Økt volatilitet i flere aktivaklasser - Høyere renter på lange amerikanske statsrenter, med tiårige papirer opp 25-50 basispunkter - En brattere rentekurve - Lavere amerikanske aksjekurser, kanskje ned fem prosent - Lavere renter på tyske statsobligasjoner grunnet økt etterspørsel av sikre papirer - Sterkere dollar grunnet økt risikoaversjon

Meglerhuset poengterer at de ser på effektene av en nedgradering som midlertidige, og at det på lang sikt er de fundamentale makroøkonomiske som vil være driveren for prisene.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 2,27 prosent til 402,37 poeng, og det ble omsatt aksjer og egenkapitalbevis for 5,1 milliarder kroner.

Les også: Frykter ny resesjon i USA (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.