Skatt Øst har avdekket omfattende svart økonomi og 160 feil i løpet av tre år etter at kontrollene mot bilvaskbransjen ble intensivert.

– Feilprosenten lå på over 90 da vi begynte med de tyngre kontrollene i 2012. Fortsatt er feilprosenten over 80, sier avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatt Øst.

Se Arbeidstilsynets egne bilder

Arbeidstilsynet og politiet mener tilstandene i bilvaskbransjen minner om moderne slaveri. Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) mente at det var mafialignende tilstander etter at DN omtalte kontrollene i bilvaskbransjen tidligere denne uken. Ansatte som delvis bodde og laget mat i vaskehallene. Lønninger på ned mot 19 kroner timen og utbredt svart økonomi er bare noen av funnene i kontrollene.

Flere etater har deltatt i kontrollaksjonen som går under navnet «operasjon Vaskebjørn».

Avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatt Øst.
Avdelingsdirektør Erik Nilsen i Skatt Øst.
Skatteunndragelser

Skatt Øst avdekket skatteunndragelser for 10 millioner kroner i løpet av to år da de gjennomførte stikkprøver i form av mer omfattende bokettersyn.

– Er det mulig å vaske bilen sin rent?

– Det finnes noen bilvasker som er rene. Hvis prisen i høyeste grad er et røverkjøp, så tyder mye på at det også er et røverkjøp.

Nilsen mener prisnivået er den viktigste indikasjonen på om bilvasken er ren. Han ber kundene tenke seg godt om.

– Vi vil ikke stigmatisere en hel bransje, men det er store utfordringer. Vi har avdekket mange useriøse.

Drop in og kontant

Høy andel av drop in-kunder og stor kontantomsetning gjør det vanskelig for skattemyndighetene å kontrollere vaskehallene.

Når skattemyndighetene intensiverer kontrollene og tar mer omfattende bokettersyn, så forsvinner selskapene.

– Vi ser at virksomheten slettes og at det startes ny virksomhet i de samme lokalene. Ofte brukes det da stråmenn, men vi påtreffer de samme personene i lokalet.

Nye metoder

Skatteetaten har de siste årene utviklet en ny metodikk for å kartlegge omfanget av kontantsalget. Kontrollen gjennomføres i to steg.

– Vi sitter først utenfor og observerer. Så går vi inn og sjekker hva som er slått inn på kassa. Ofte er det under 1000 kroner.

Det mest interessante funnet er likevel når de sjekker kassarullen neste dag.

– Da er det ofte ikke 1000 kroner, men 10.000 kroner. Ofte avdekkes det store forskjeller når vi kommer tilbake neste dag for å fastsette den riktige inntekten.

Nye krav til oppdaterte personallister, gjør at skattemyndighetene lettere kan avsløre svart arbeidskraft.

– Dette regelverket gir oss mulighet til å gi dagbøter på 8600 kroner hvis kravene ikke blir oppfylt. Vi har registrert at feilprosenten har falt fra over 80 prosent til 50, men den er fortsatt høy, sier Nilsen i Skatt Øst.

 

Les også:

Her vil Kina bygge ny kunstig øy

Her er baronessens 10 beste sparetips

Her er prisene som lokker salget ut av butikken  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.