En gris med leppestift er fortsatt en gris, heter det i et ordtak. Da jeg fikk demonstrert Blackberrys nye system, Blackberry 10, på den nye smarttelefonen Z10 var det dette spørsmålet som murret i bakhodet mitt. Og etter et par uker med testing kan det se ut som om magefølelsen slo til.

Design
Førsteinntrykket av Z10 er at den kunne vært hvilken som helst annen smarttelefon. Den kommer med sorte eller hvite deksler, og har en fire tommer stor berøringsskjerm. I dag har riktignok de fleste toppmodeller 4,7 eller 5 tommer stor skjerm, men det ser ikke ut til å plage Blackberry.

Det er ingen fysiske eller optiske knapper på fronten, all interaksjon foregår med sveiping og trykk på skjermen. Det er kun knapper for volum og av/på som er fysiske.

Z10 virker ikke veldig eksklusiv. Byggekvaliteten virker solid nok, men bakdekselet er veldig tynt og oser av plastfølelse.

 

På jobben
Blackberry har vært storbedriftenes beste venn. Dersom man har investert i Enterprise Server-løsningene til Blackberry har man hatt markedets raskeste og sikreste synkroniseringsløsning. I mange år lå Blackberry langt foran konkurrentene på dette området.

Men markedet har forandret seg. Gode synkroniseringsløsninger finnes til alle plattformer, og de ansatte har fått sterkere meninger om hva slags utstyr de ønsker.

På Z10 kan man fortsatt utnytte Enterprise Server dersom man har denne tjenesten i nettverket. Men for alle andre, det vil si de aller fleste, behandler Z10 e-post og kalendre som alle andre smarttelefoner. Man får altså en god jobbtelefon uten ekstra investeringer.

 

Brukeropplevelse
Blackberry Z10 har sitt eget system (utviklet på den norske plattformen Qt) og sin egen brukeropplevelse. Den er på mange områder helt lik Iphone og Android, men på andre områder går Blackberry sine egne veier.

Man må gi Blackberry litt tid før man blir vant til det nye systemet. I stedet for en Hjem-knapp og en Tilbake-knapp bruker man sveipebevegelser. Man kan også sjekke alle e-postkontoer, sms og sosiale nettverk på en gang med en egen sveipebevegelse. Dette er veldig kjapt og greit, men man lærer fort at man må sile varslene litt, ellers piper Z10 som et flipperspill.

Innebygde funksjoner er vel og bra. Det som ikke er bra er omfanget av relevante apper. Jeg bruker et vidt spekter av apper, men ingen av disse var å finne i app-butikken Blackberry World. Dette alene gjør at jeg aldri i verden ville satset på Blackberry foran en annen smarttelefon. Med mindre den kun skulle brukes til ren jobbkommunikasjon.

Alt man ikke kan gjøre med Blackberry overskygger derfor alt man kan gjøre.

Blackberrys innovative tastatur har også sine skyggesider. Ved å komme med gode ordforslag på inntil tre språk samtidig skal man kunne skrive lange meldinger med få trykk. For å bruke ordforslagene må man «flikke» ordet fra tastaturet og opp i meldingen. Akkurat dette fungerer bare halvparten av gangene, og blir derfor et irritasjonsmoment.

 

Konklusjon
Blackberry Z10 er en aldrende deltaker i et ungt marked. Den har stylingen, funksjonene og trykkskjermen, akkurat som de «unge» telefonene. Men det er når musikken starter og alle inntar dansegulvet man skjønner at Z10 ikke klarer å levere.

Først og fremst er det skuffende at app-utvalget er helt elendig. Dernest er det mangelen på sjarm, eller det lille ekstra som gjør det gøy å bruke mobilen, som mangler.

Er du veldig nøysom og bare bruker mobilen til e-post, kalender, meldinger, telefoni og surfing fungerer Z10 bra. Vil du ha mer må du velge noe annet.

Følg vår anmelder på Twitter:



Her er produsentens offisielle produktside.

Se også disse testene: