2013 blir et bra mobilår. I hvert fall har det startet veldig bra. Vi har allerede fått lett bakoversveis av Sony Xperia Z, men så kom HTC One inn til test. Det er overtydelig at HTC ikke har tenkt å holde seg i kjølvannet til Apple og Samsung.

Konkurrenter som Sony og Samsung, og delvis Apple, har flere ben å stå på enn HTC. De lager også tv-er, kamera, lydanlegg, bluray-spillere, pc-er og spillkonsoller. HTC er en ren telefonprodusent. Når konkurrentene prøver å motivere brukerne til å kjøpe all sin elektronikk fra dem, slik at alt spiller godt sammen, må HTC bruke andre virkemidler for å vinne kunder. Dette virkemiddelet er brukeropplevelse. Og her er det ingen som slår dem.

Multimedia
Jeg har gitt HTC One en sjelden toppkarakter i denne kategorien. Det er absolutt ingenting jeg savner. Det betyr ikke at HTC One er best på alt, men den ligger helt i toppsjiktet. Når det gjelder lydgjengivelse, ligger den helt i topp. Telefonen har fått store stereohøyttalere plassert på fronten, noe som gir langt bedre høyttalerlyd enn andre telefoner. Som vanlig har HTC også lydfiltrering fra Beats og en kraftigere forsterker enn vanlig, så lyden blir god også på eksterne lydanlegg og i hodetelefoner.

 

Kamera
Kameraet er også svært godt. Ikke like bra som Sony Xperia Z, men minst like godt som Iphone 5 og Samsung Galaxy S3. Automatikken fungerer i de aller fleste situasjoner og man får gode detaljer og ekte farger. I tillegg finnes det et par nye bildefunksjoner. Zoe er en funksjon hvor telefonen tar opp en tre sekunders animasjon i stedet for et bilde. Dette fungerer for eksempel veldig bra til landskapsbilder. Så lenge kameraet er på, lagres alt kameralinsen fanger i en buffer, så det er faktisk mulig å «spole» tilbake om du var litt for sent ute med å trykke på utløseren.

En rekke effektfilter à la Instagram er også lett tilgjengelig på kameraskjermen.

Fjernkontroll
Den siste funksjonen jeg vil trekke frem er HTC TV. Dette er en kombinert tv-guide og universalfjernkontroll med integrasjon mot HTCs egen nettfilmtjeneste HTC Watch.

Hvis du forteller HTC TV hvilken kanalpakke du har vil den vise deg neste ukes tv-program. Her kan man favorittmarkere programmer og legge til alarmer. Man kan også bruke fjernkontrollen til å skifte kanal, volum og lignende.

En snedig funksjon er også at dersom du markerer en film du vil se noen dager inn i fremtiden vil telefonen tilby deg å leie filmen i HTC Watch med en gang dersom du ikke vil vente.

Både Samsung og Sony har integrert universalfjernkontroll i enkelte av sine produkter allerede, men uten å være i nærheten av å gjøre det så nyttig og morsomt å bruke som det HTC klarer.

 

Brukeropplevelse
HTC One har fått en visuell ansiktsløftning i forhold til fjorårets telefoner fra HTC. Ikoner og menyer er litt forandret, men fortsatt enkle og intuitive. Den største nyheten er den nye hjemme-skjermen på telefonen. Her har HTCs laget en ny, sosial funksjon som skal presentere et utvalg nyheter og innlegg fra sosiale medier telefonen tror du vil like. Det funker bra og presentasjonen er etter min mening fin. Enkelte vil kanskje synes dette skaper mer støy enn nytte, men da er det jo bare å slå av funksjonen.

På jobb
Noe av det beste med HTC er at de tar bedriftsbrukerne på alvor, selv om det ikke er de typiske jobbfunksjonene som er mest moro å vise frem i markedsføringen. Men HTC passer alltid på å ha en e-postklient med så å si all funksjonalitet man får på en pc. I tillegg har de alltid god kalenderstøtte, mulighet for kryptering og lignende.

Konklusjon
HTC One er den mest komplette smarttelefonen jeg har testet hittil. Men flere nyheter – som Samsung Galaxy S4 – lurer bak hjørnene. Jeg kan varmt anbefale HTC One til alle som ønsker seg en ny smarttelefon. Ikke minst også Iphone-brukere, som vil føle at de har blitt fraktet et lysår inn i fremtiden med denne telefonen.

Treff vår anmelder på Twitter:

Her er produsentens spesifikasjoner.

Se også disse testene: