Litteraturen om barbaren Conan er blodig og brutal. Det samme gjelder for spillet som har fått anbefalt aldersgrense 18 år i de fleste markeder. Enkelte jeg har vist spillet til reagerer på det blodige innholdet, og det er ingen tvil om at foreldre som har barn som ønsker å spille Age of Conan bør vurdere det på forhånd.

Sånn sett er det noe paradoksalt at et spill med såpass voksne temaer som vold, sex og tyranni ser ut til å tiltrekke seg den samme demografien av spillere som andre nettspill. I min tid inne i spillet har jeg i hvert fall møtt på påfallende mange kvinnelige barbarer i minimal «rustning».





Når det er sagt ser jeg ingen grunn til å kritisere Funcom for halshugging, blodsprut og synlige brystvorter. Dette er nødvendige elementer for å formidle den verdenen Robert E. Howard skrev om i sine noveller om Conan. Dersom man ikke liker disse elementene kan man jo bare holde seg unna.

Trangt og illeluktende
Teknologisk er Age of Conan svært langt fremme. Det krever mye av maskinen din å kjøre spillet så sjekk systemkravene før du kjøper. Jeg har spilt Age of Conan på en bærbar pc med Nvidia Quadro M135 skjermkort på lav oppløsning, men en stor skjerm og en pc med heftige spesifikasjoner er definitivt å foretrekke for hele opplevelsen.

  Noe av det beste med spillets atmosfære er omgivelsene. Det er en mye tettere og mer detaljert verden enn vi normalt ser i nettspill. Inne i byene får man virkelig en følelse av at det er trangt og skittent på en måte andre spill ikke har klart.

Karakterene er troverdige selv om alle menn i denne verdenen har v-formet overkropp og vaskebrettmage og alle damene har lite klær og timeglassformer.

Musikken gir en god dimensjon til atmosfæren og det er lagt stor vekt på den fra Funcoms side. Dynamisk musikk gjør at den skifter karakter avhengig av om man er i trøbbel eller bare slapper av.


Les mer om Conan:

Lang vei for slakteren

- Funcom skal opp

Det er egentlig ikke så mye mer å si enn at dette er det overlegent lekreste og mest oppslukende nettspillet jeg har opplevd rent grafisk.

Hakk deg vei
Selv om Age of Conan bringer en del nye elementer til nettspilling er det også en del ting som er vante. Man må hakke ned en nær ufattelig mengde smådyr og skurker for å bygge opp karakteren sin til et nivå hvor man for fullt kan begynne å utnytte mulighetene i verdenen Funcom har skapt.

  I nettopp kampelementet finner vi den kanskje største forskjellen på Conan og andre nettspill. Der man vanligvis kan gi en kommando om å angripe og så sitte og se på at karakteren mer eller mindre sloss på egenhånd til noen er døde må man i Conan styre angrepene selv. Om man ikke reagerer blir man hakket ned. Kombinasjons- og spesialangrep som man lærer underveis er gjerne en kombinasjon av flere tastetrykk. Dette gjør spillingen mye mer aktiv, samtidig som den ekskluderer spillere som misliker dette. Den største fordelen med dette er nok dog at Funcom gjør det lettere å spille med en spillkontroller som man finner på spillkonsollene. Mer eller mindre bekreftede rykter sier allerede at Age of Conan vil bil tilgjengelig på Xbox 360 og Playstation 3. Å spille det på Nintendo Wii derimot høres litt slitsomt ut.

Historien
Historien i spillet skal selvsagt være din egen, men helt uten styring er man jo ikke. Å skape karakterer er gjort på en enkel måte selv om mulighetene til å tilpasse utseendet på barbarer og amasoner er mange. Fin kropp får man uansett. Ønsker du å skape et bilde av deg selv er det fullt mulig med mye tålmodighet og selvinnsikt, eller man kan bare be om å få tildelt et tilfeldig valgt utseende. Fordelen er at man slipper å løpe rundt blant en mengde ukjente tvillinger.

Funcom har løst spilleropplæringen ved at man starter spillet nøyaktig som i Anarchy Online, man krasjer og våkner på en strand. Så er det bare å finne nærmeste våpen (en brukket åre, for eksempel) og finne en skjøge i nød. Jomfruer er nemlig mangelvare i Conans univers.

  Man må deretter følge en satt historie i byen Tortage som selvsagt er gjennomsyret av korrupsjon og urettferdighet. Dette fikser man opp i ved å utløse vulkanutbrudd og stjele medaljonger. Man kan ikke gjøre seg ferdig med denne opplæringsdelen før man har nådd nivå 20, slik at man er godt skodd for å takle den åpne verdenen med byer bygd av spillere, beleiringer og store slag. Alt skapt og drevet frem av spillerne selv. Det er første gang spillerklaner kan beleire hverandres byer og føre skikkelige kriger. Jeg har ikke fått prøvd denne delen selv enda, men det ser veldig spennende ut.

Deler av solospillingen kan bli ganske kjedelig, for mens man utfører de nødvendige oppdragene spiller man alene, uten andre menneskelige spillere i nærheten. Spiller man ofte og lenge går dette fort, men spillere som ikke bruke mye tid på Conan kan bli sittende i opplæringsdelen ganske lenge. Historien er derimot god, så de kjedelige bitene dominerer ikke for mye.

Konklusjon
 Age of Conan krever som andre nettspill et visst engasjement og mye tid fra de som skal få en god opplevelse. Men det har absolutt elementer og nyheter nok til å kunne bli en populær konkurrent til Lord of The Rings Online og World of Warcraft.

Kjøper du spillet til dine barn bør du være oppmerksom på at innholdet er ganske voksent og bør i det minste holde et øye med i begynnelsen.

Har man en god pc er det verd pengene å prøve ut Age of Conan, men jeg tror ikke alle spillere vil like å måtte sitte og hakke på tastaturet i så mange timer som kreves.

Karakteren fra meg er absolutt godkjent og selv om ventetiden har vært lang, er det glemt nå.



Spillet er testet av Magnus Eidem, journalist i Dagensit.no.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.