Dagens ledelse i Norsk Tipping - med administerende direktør Torbjørn Almlid og nyvalgt styreleder Lars Sponheim i spissen - gikk i dag langt i å gi selskapets tidligere toppsjef skylden for en ukultur i selskapet.

Men Reidar Nordby tar all kritikken av den gamle ledelsen i selskapet med knusende ro:

- Det får stå for de som uttaler det sin regning. Jeg tror hverken jeg eller de som var rundt meg - det vil si en helt vesentlig del av organisasjonen - mener det var en ukultur, men sett i ettertid dukket det opp brodne kar. Det var en gartner-sak og ting revisjonen ikke har oppdaget det i tide. Man kan sikkert finne på å kalle det ukultur, men jeg synes på ingen måte det er en ukultur, sier Nordby til DN.no tirsdag ettermiddag.

- Ser ut som om vi er hel-korrupte
Samtidig som Nordby må tåle å bli pekt ut som sannsynlig syndebukk for alt det gale som måtte ha funnet sted i Norsk Tipping i 2000-2007, vil han fra i år motta pensjon fra Norsk Tipping.

- Det har jeg absolutt ikke noe problem med, tvert imot, det fortjener jeg virkelig. Jeg har jobbet og slitt i dette selskapet i 20 år, og vært med med å bringe det opp fra ren manuell virksomhet til en polert juvel i spillverdenen. En annen ting er i hvilken grad man fysisk pensjonerer seg.

- Synes du det riksrevisjonen har avdekket er ubehagelig?

- Enhver vil synes det er ubehagelig å bli beskyldt for det ene etter det andre. Ting settes sammen på en måte som gjør at det ser ut som vi er hel-korrupte. Ingen i Norsk Tipping har hatt økonomisk gevinst på kontraktsinngåelser med leverandører.

En del av kritikken fra Riksrevisjonen er at det synes å ha vært alt for nære bånd mellom ledelsen i selskapet og leverandørene. Denne kritikken sier dagens ledelse i Norsk Tipping seg enig i.

Det gjør ikke Reidar Nordby.

- Med nåtidens øyne kan man si at vi skulle holdt oss unna hverandre, vi skulle ikke hatt samkvem og holdt flere armlengders avstand. Jeg får ta det til etterretning, men høres nesten ut at vi har stukket hodene sammen og sagt "nå tar du den kontrakten" og så videre. Dette var et kjempeprosjekt styrt av en prosjektledelse som jeg naturligvis ikke var en del av. Det ble utlyst en internasjonal anbudsrunde og så kom prosjektledelsen med en anbefaling til meg som jeg så la frem for styret og som styret sluttet seg til. Det var en prosess helt etter boka. Om ikke det var nok så protesterte en av anbyderne og trakk oss inn for Hedemarken tingrett, så vi kunne ikke inngå kontrakt før den saken var avgjort. Det ble konkludert at det ikke noe i veien med anbudsrunden.

- Gapestokk
Likevel innrømmer den tidligere tippesjefen at mistankene som nå rettes mot ham og den tidligere ledelsen i selskapet går inn på ham.

- Bevaremegvel, jeg tar enhver kritikk fra Riksrevisjonen alvorlig, men jeg blir litt matt av at man har organer i et rettssamfunn som opererer som aktor og dommer på samme tid. Det blir en skikkelig gapestokk ut av det, sier Nordby.

Les også: - Det har eksistert en ukultur i det øvre sjikt

<b>Sjefen for «ukulturen» får gullpensjon</b>

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.