Les også: Reidar Nordby til DN.no i kveld: - Pensjonen fortjener jeg virkelig

I 2007 ble administerende direktør i Norsk Tipping, Reidar Nordby, bedt om å forlate sin stilling etter at det ble kjent at han ikke hadde skattet av at Norsk Tipping hadde betalt hagearbeid hjemme hos Nordby til en verdi av 380.000 kroner.

Men før han trakk seg fra stillingen fikk Nordby på plass en sluttavtale med styret i Norsk Tipping.

Les saken: Enige om sluttavtale

Avtalen sikret ham fem måneder etterlønn og pensjon fra det året han fyller 62, en avtale som den gang ble anslått til å være verdt rundt en million i året.

Nordby fyller 62 år 5. april i år.

Men det kan være langt mer alvorlige ting Nordby har å svare for enn en gartner-regning.

- En ukultur i øvre sjikt
Dagens ledelse i Norsk Tipping gikk i dag langt i å peke ut sin tidligere sjef som hovedansvarlig for de alvorlige forholdene Riksrevisjonen har avdekket i sin gransking av Norsk Tippings virksomhet i perioden 2000-2007.

- Det er ikke uten grunn at det nå er nye folk i toppledelsen i Norsk Tipping, sa nyvalgt styreleder Lars Sponheim da selskapet kommenterte de nye opplysningene som nå er kommet frem.

Les om mistankene om vennetjenester og penger under bordet:

- Det har eksistert en ukultur i det øvre sjikt

Hemmelig gransking av tidligere tippesjef

På pressekonferansen i Oslo i dag, karakteriserte administrerende direktør i Norsk Tipping Torbjørn Almlid forholdene i selskapet under ledelse av Nordby som uholdbare:

- Det har etter min mening eksistert en ukultur i det øvre sjikt i organisasjonen, sa Amlid.

På spørsmål fra DN.no ville ikke Almlid si hvorvidt det kan bli aktuelt å annullere pensjonsavtalen Norsk Tipping har med Nordby.

- Ut fra det vi vet nå, begynner avtalen å løpe så snart Nordby fyller 62 år, svarer Almlid.

Både Sponheim og Almlid understreker i denne sammenheng at det eventuelt må være politiet som foretar seg noe rettslig mot nåværende eller tidligere ansatte i selskapet.

Trekker seg - beholder lønnen
Samtidig ble det i dag klart at viseadministerende direktør i Norsk Tipping, Tollef Imsdalen, trekker seg fra stillingen sin med umiddelbar virkning.

Imsdalen - som har hatt en sentral rolle i Norsk Tipping i 25 år - går av frivillig "for at det ikke skal stilles tvil om den fremtidige granskningen".

- Det er viktig å understreke at det ikke er noe i rapporten fra Riksrevisjonen som tyder på at han har gjort noe galt, sa Almlid.

Imsdalen går over i en rådgivningsstilling i selskapet, og beholder lønnen sin, selv om den fryses på nåværende nivå, opplyses det.

Styreleder Sponheim sa at mistankene om ukulturen er så alvorlig at det truer den fundamentale tilliten i folket et selskap som Norsk Tipping er avhengig av.

- I den grad det er mulig må solen få skinne i alle mørke kroker for å finne svar på alle spørsmål om hva som har skjedd. Det har vært et vev av mennesker, penger som flyter og kontoer i Sveits, sa Sponheim.

Da Norsk Tipping 22. desember i fjor fikk vite om Riksrevisjonens mistanke om flere og langt mer alvorlige forhold enn det som til da var kjent, satte de straks i gang med egen granskning.

- Ikke grunnlag for anmeldelse
Konklusjonen er at Norsk Tipping deler Riksrevisjonens vurdering av at den tidligere ledelsen har gått ut over de fullmaktene styret har gitt. Men mistankene om at to nåværende ansatte i selskapet skal ha mottatt penger under bordet, mener man det ikke er grunnlag for.

I går var Almlid, Sponheim og advokat Erling Grimstad hos politiet i Hamar og leverte fra seg alle opplysningene den foreløpige granskningen av egen virksomhet har avdekket. De mener granskingen så langt ikke beviser alvorlige lovbrudd.

- Tro meg: Hadde vi hatt grunnlag for politianmeldelse hadde vi levert den inn hos politiet i Hamar i går, sa Sponheim.

Les også DN.nos intervju med Reidar Nordby i dag: - Pensjonen fortjener jeg virkelig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.