Statistisk sentralbyrå la i dag frem sine prognoser for utviklingen i norsk økonomi. Overskriften på pressemeldingen sier det meste: " Kraftig konjunkturnedgang".

Les mer:
Spår kraftig nedtur i 2009
- Boligmarkedet snur først neste år

SSB tror ledigheten vil øke til 3,7 prosent i år og 4,7 prosent til neste år.

Les: SSB spår 125.000 ledige

Arbeidsledigheten øker hurtig. På bare fire måneder har 20.000 nye personer registrert seg som arbeidsledige. Arbeidsledigheten øker raskest blant bygg-, anleggs- og industriarbeidere, mens offentlige arbeidsplasser i stor grad er trygge.

- Det går mot et todelt arbeidsmarked, sier SSB-forsker Torbjørn Eika.

Store forskjeller
I tillegg til at enkelte sektorer er mer utrygge enn andre, vil den sterke ledighetsveksten ha innvirkning på både forbruk og sp#229.

SSB venter at det private forbruket og den private sp#229en vil øke i årene fremover. Spareraten, det vil si sp#229en som andel av husholdningenes inntekt, vil øke med 7,2 prosent i 2009 i forhold til året før, mens den i 2010 vil øke med 7,1 prosent fra 2009.

Det private forbruket vil falle i år, men så stige med 3,1 prosent i 2010 og 4,3 i 2011.

Det er imidlertid ikke alle som vil kunne øke forbruk og sp#229.

- Det er all grunn til å tro at de arbeidsledige vil konsumere og spare mindre, mens de som ikke mister jobben både vil spare og bruke mer, sier Eika til DN.no.

Dobbeltflaks
Årsaken til at de som beholder jobben vil kunne ta seg råd til å både bruke og spare mer er et gunstig sammenfall av flere faktorer.

SSB venter at lønnstilleggene i år vil bli gjennomgående lave, men stort overheng og allerede vedtatte tillegg gir en god lønnsvekst likevel. Reallønnsveksten vil også øke fordi prisveksten blir spesielt lav, tror SSB. Prisveksten blir lav på grunn av sterk nedgang i energiprisene og bedret produktivitet. Reallønnen uttrykker hvor mye man faktisk får igjen for lønnen.

- Selv med moderate oppgjør vil lønnsveksten bli god, sier Eika.

I tillegg gjør den lave renten at de som har lån får mer å rutte med.

Verre enn det ser ut
Men det kommer altså ikke alle til gode. Arbeidsledigheten øker raskt, og rammer langt flere enn statistikken viser. SSB tror arbeidsledigheten vil nærme seg fem prosent til neste år.

- Dersom man tenker på hvor mange som rammes av arbeidsledigheten kan man hvertfall doble det tallet. For hver person som mister jobben rammes flere i hans eller hennes husholdning. I tillegg er raten et årsgjennomsnitt, sier Eika.

Det betyr at langt flere enn fem prosent av arbeidssstokken har vært arbeidsledig i løpet av året, fordi det er lite sannsynlig at det er nøyaktig de samme personene som er ledige hele året gjennom.

- Vi tror ikke at de som beholder jobben vil være upåvirket av den økende arbeidsledigheten. Dette vil prege hele Norge, tror Olsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.