I Oslo har åtte av ti boliger solgt i februar gått til over prisantydning, og det samme gjelder så godt som alle leiligheter under 70 kvadratmeter i Oslo og Bergen, ifølge DNB Eiendom.

Les saken her: «Alle» leiligheter over prisantydning dnPlus (DN+, krever innlogging)

- Årets første måneder er ofte preget av sterk prisoppgang. Det er få objekter til salgs og folk er på jakt etter investeringer. I år har vi dessuten effekten av en relativt sterk nedgang i markedsrentene, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Eika-gruppen.

I januar steg bruktboligprisene med 2,9 prosent og det ble solgt rekordmange boliger i årets første måned.

Spår større tilbud

Det ser ut til at markedet er like hett i årets andre måned, ifølge DNB Eiendoms statistikk. Den sterke prisoppgangen er preget av at tilbudet er lavt, mens etterspørselen er høy.

Andreassen tror imidlertid at tilbudet vil bli større utover våren.

- Etter påske vil nok tilbudet øke med den sedvanlige vårflommen av nye boliger, men også gamle hyllevarmere som selgerne håper vil gjøre seg godt i vårsola, sier han.

Ifølge sjeføkonomen burde ikke boligkjøpere haste med å kjøpe bolig akkurat nå.

Lett å bli revet med

- Kjøpere bør være litt tålmodige nå og vente til krokusen blomstrer. Det er lett å bli revet med, sier Andreassen.

Han peker på at det ikke er ufarlig å investere i bolig, og spesielt ikke i Stavanger og andre steder der oljen er en viktig næringsvei.

- Jeg frykter fremdeles for tilbakeslag i prisene i bygder og byer som er avhengig av sysselsettingen innen oljerelaterte bransjer, sier han.

I Oslo tror han derimot det skal mer til før prisene vil oppleve nedgang.

- Hovedstadsområdet vil nok holde seg godt grunnet befolkningsveksten. Også neste år vil boligprisene her kunne stige markert. Det må sterkere lut til i distriktspolitikken hvis en vil unngå ublu priser på Oslo vest, understreker Andreassen.

Flat boligprisutvikling

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets peker også på at temperaturen i boligmarkedet er høy.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets.
Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets. (Foto: Charlotte Wiig)
- Det skyldes enda lavere renter, utlånsvillige banker og et begrenset utbud av boliger i noen sentrale strøk. Disse faktorene vil forbli positive drivere i boligmarkedet de neste årene, sier hun.

Likevel mener hun det er andre faktorer som kan bidra til å dempe den sterke boligprisveksten i løpet av 2015.

- Men i løpet av 2015 vil en viktig årsak til rentenedgangen, nemlig oljebremsen, vise seg i form av økende arbeidsledighet og svake lønnsoppgjør. Disse faktorene vil bidra til å kjøle ned boligmarkedet. Vi venter perioder med prisnedgang, men hovedbildet er en relativt flat boligprisutvikling de neste tre årene, sier Haugland.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på Dn.no:

Nyboligsalget peker opp

Røkke-selskap kutter over 765 millioner kroner

Nordmenn tror på seg selv, selv om Norge vil slite