Tirsdag kom resultatene fra Samordna Opptak. Studenter rundt om i landet har fått tilbud om studieplass og må nå starte prosessen med å finne seg et sted å bo.

- Vi merker at det er bevegelse blant studentene og forventer økt press når de nå får tildelt skoleplass, sier administrerende direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren til DN.

Administrerende direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren.
Administrerende direktør Vibecke Lyse Augdal i Utleiemegleren. (Foto: Taran Gjøystdal)
Dagens Næringsliv skrev tirsdag at Oslo-boligene rives vekk, selv midt i fellesferien. Men til tross for et hett kjøpemarked, merker Utleiemegleren stor etterspørsel fra studenter.

- Noen studenter får drahjelp hjemmefra, hvor foreldre investerer i en leilighet. Det er dog fortsatt slik at til tross for lave renter, ser de fleste seg nødt til å leie gjennom studietiden, sier Lyse Augdal.

Stiger mest i Oslo

Hun viser til at leieprisene stiger mest i Oslo, Trondheim, Bergen og Stavanger.

- Dette er typiske studentbyer, hvor Oslo har hatt den største prisoppgangen.

Lyse Augdal peker på at Stavanger-leieprisene har falt betydelig gjennom oljekrisen, men at prisene der nå er på vei til å stabilisere seg.

- I Stavanger er det riktignok vesentlig lavere leie enn samme tid i fjor, sier hun og fortsetter:

- Videre har Bergen hatt en korreksjon mot i fjor, men merker et større press enn på lenge - mest etter leilighetene sentralt.

Se oversikt over prisutviklingen i de ulike byene lenger ned i saken.

Pess på ett-roms

Det er størst press på én type bolig blant studentene.

- Studenter etterspør mest ettromsleiligheter, hvilket gir prispress på disse. De kan også velge å bo flere sammen i en treroms eller større, sier Lyse Auge.

I juni skrev DN at det er rift om å få bo i studentbolig i høst. I Oslo opplevde studentsamskipnaden ny rekord i antall søknader.

Ifølge Lyse Augdal er det én av byene som skiller seg ut: I Trondheim har det blitt bygget mange små studenthybler.

- Også i Oslo, Bergen og Stavanger er det mye ledig på markedet, men de mest attraktive enhetene med tanke på beliggenhet og standard er det press på, understreker hun.

Til studenter som skal begynne å studere til høsten og ønsker å leie bolig, har Utleiemegleren-sjefen et klart råd:

- Jo lenger du venter, dess mindre valgmuligheter får du.

Oversikt over prisutvikling og gjennomsnittspris:

Endring siste året (per juni) i prosent. Gjennomsnittspris i parentes. Dette er snittpriser på inngåtte kontrakter mellom utleier og leietager gjennom Utleiemegleren. Kilde: Utleiemegleren

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Asia i dag: Økt risiko for bankkrise

Monsterjakt verden over: Milliardgevinst på Oljefondet dnPlus (DN+)

– Alt går over prisantydning

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:
 

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

​Offshore-lønninger og Statoil-kritikk, bank-konkurranse og renten:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.