- Politikerne i Oslo må tenke fem til ti år fremover og korte ned saksbehandlingstiden, slik at det går kortere tid mellom planlagt bygging og byggestart. Da vil boliginvestorene våge å bygge mer. I dag savner jeg en klar strategi. Boligbyggingen i Oslo er helt ute av sporet, sier partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret til DN.

Nyboligsalget falt tre prosent i januar sammenlignet med samme måned ifjor, viser boligstatistikken for januar med tall for salg og igangsetting av nye boliger lagt frem av Boligprodusentenes forening fredag.

Igangsettingen økte med 16 prosent i samme periode: Bygger flere nye boliger

- Når det gjelder igangsettingen, er Oslo fortsatt hovedproblemet, sier administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Bjørn Erik Øye er enig:

- Vi har så mange eksempler på områder som har klart det: Kristiansand, Trondheim, Bergen... Oslo skiller seg ut i en veldig negativ retning, sier han.

Følg markedet med DN Investor

Mye av skylden må sendrektighet i kommunal sektor ta, ifølge Øye.

- Må få opp farten

- Man må rett og slett få opp farten i hele kjeden. Når man får dette etterslepet i år etter år, blir det veldig stort over tid. Det legger et stort trykk på prisene og styrer sammensetningen av befolkningen. Når gamle gubber på 60 år sier at det ikke er noen menneskerett å bo i Oslo, da får jeg lyst til å si: Flytt sjæl! Slik boligpolitikken i Oslo er nå, får vi en skjev sammensetning av befolkningen, og det er ikke bra, sier han.

- Politikerne kan tenke så mye de vil på veier, broer, kaier og bussruter - men hovedelementet i infrastrukturen er boligbygging. Slik situasjonen er nå, skal det bygges veldig, veldig mye mer for at boligprisene skal falle. 6.000-8.000 boliger i året, vil jeg si - langt mer enn det bygges i dag. Når det bygges flere boliger i Rogaland enn i Oslo, da er det et tegn på at noe er galt, sier Bjørn Erik Øye.

Har bedt om utvalg

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening er enig i at boligunderskuddet i Oslo er et stort problem.

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening.
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening. (Foto: Fartein Rudjord)
 

- Boligprisene vil helt klart stige også fremover. Når vi ser hva som er i pipelinen hos de store utbyggerne, er vi heldig hvis vi får 3.000 nye boliger i Oslo i 2016. Det er ikke på langt nær nok til å dekke etterspørselen, sier han til DN.

Problemet er at reguleringsprosessene er veldig langdryge. Tempoet må opp, ifølge Jæger.

- Vi har bedt om et utvalg fra byregjeringen som raskt kan sette seg ned og jobbe sammen for hurtigere behandlingstid, men vi venter fortsatt på et svar - nå har de brukt halvannen måned på å vurdere dette. Når boligsituasjonen er så vanskelig som den er i Oslo i dag, bør vi gå sammen og finne en løsning. Ellers kan dette få konsekvenser som går flere tiår frem i tid, sier Per Jæger.

Les også på DN.no:

- Usikkerheten og frykten styrer markedet

Asia i dag: Det er offisielt – krakk på verdens børser

Hopp i oljeprisene fredag

Se DNTV: Slik smører du til Holmenkollmarsjen på lørdag

Perfekte ski på to minutter
Her får du tipsene som gir deg best gli og best feste under Holmenkollmarsjen på lørdag.
02:37
Publisert:
 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.