Konkurransetilsynet har undersøkt konkurransen i markedet for utvikling av nye boliger i fem av de største byregionene i Norge; Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Sandnes. Tilsynet har også sett på om offentlige reguleringer og planprosessene i kommunene kan være til hinder for en effektiv konkurranse i markedet.

– I rapporten er det konkludert med at det er flere hindringer for en effektiv konkurranse i markedet for boligutviklere. Knapphet på boligtomter og lange og uforutsigbare planprosesser hos kommunene gir færre og dyrere boliger for forbrukerne, sier prosjektleder Sven Heidar Larsen i en pressemelding.

Les:
Boligbyggingen og nyboligsalget falt i 2014

Mangel på tomter
Tilgangen på tomter i sentrale bystrøk som er egnet for boligbygging er en av hovedutfordringene, ifølge tilsynet.

Konkurransetilsynets undersøkelser viser at markedet i de ulike byregionene som er undersøkt er konsentrert. Noen få store boligutviklere kontrollerer store tomteareal med potensiale for mange nye boliger.

Samtidig er plan- og reguleringsprosessen i kommunene tidkrevende og til dels uforutsigbare, og dette skaper konkurranseutfordringer. Små om mellomstore aktører har problemer med å bære den høye risikoen og kostnadene gjennom en lang og uforutsigbar reguleringsprosess.

– Mindre aktører er viktig for konkurransen i markedet, men de møter store utfordringer knyttet til å håndtere hinderløypen de må gjennom hos offentlige myndigheter, sier konkurransedirektør Christine B. Meyer i meldingen.

Hun peker også påkonsekvensen for boligprisen.

– Hinderløypen og krav fra myndighetene er også et problem for boligkjøperne fordi dette gir dyrere boliger, sier Meyer.

Les også:
Boligprisstigning for 13. måned på rad
Låner til pipa
Åtte av ti opplever at det er enkelt å få lån til bolig
Dropper avdrag på bolig – sparer i fond 
Sterkeste boligprisvekst på åtte år 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.