Tidligere denne uken ble boligprisstatistikken for januar publisert av Eiendom Norge. Tallene viste en sterk prisvekst og rekordsalg av boliger i årets første måned.

De sesongjusterte boligprisene har steget i 13 måneder på rad. Både i desember og i januar ble mye av prisveksten forklart med at det er få boliger på markedet, mens etterspørselen er enorm. Den sterke etterspørselen er tydelig preget av at rentene har blitt rekordlave, som gjør at det er stor pågang på boliglån.

Fleksibilitet

Ved årsskiftet 2013/2014 ble det spekulert i om finansminister Siv Jensen ville gjøre det enklere for førstegangskjøpere å kjøpe bolig ved å sette ned kravet til egenkapital ved boliglån fra 15 prosent til ti prosent. Dette ble ikke vedtatt.

I stedet gjorde finansministeren i februar 2014 det klart for at bankene skulle være fleksible, og gi boliglån ut i fra kundenes individuelle evne til å betjene lånet.

- Vi gjør det også klart at det kan være forsvarlig å gi boliglån til låntakere med en egenkapital ned mot ti prosent dersom låntakeren har tilfredsstillende betjeningsevne, har vist at de kan spare og beskytter seg mot renteøkning gjennom å binde renten, sa finansminister Siv Jensen.

Bankene har makten

Ifølge en undersøkelse besvart av 2.175 registrerte boligsøkere, svarer 84,3 prosent at de opplever at det er enkelt å få finansieringsbevis fra banken. Hele 79,3 prosent av de under 29 år opplevde det enkelt å få finansieringsbevis til kjøp av bolig.

Undersøkelsen er utført av Nucleus og Infact på vegne av Krogsveen.

Fredag skrev DN om unge som «låner til pipa», og hvordan bankenes utlånsvillighet bidrar til en kraftig gjeldsøkning.

Selv om det er den store etterspørselen som presser prisene oppover i boligmarkedet, mener administrerende direktør Leif J. Laugen i Krogsveen at det er bankene som har makten når det gjelder hvor mange som får boliglån. Jo flere som får boliglån, desto større blir etterspørselen i boligmarkedet.

- Bankene er viktige for prisstigningene i boligmarkedet, sier Laugen.

I Norges Banks utlånsundersøkelse i begynnelsen av januar kunne bankene rapportere om lettere kredittpraksis for førstehjemslån.

Stigende gjeldsnivå

Selv om boligprisene har hatt både oppturer og nedturer de siste årene, har gjeldsnivået i landet kun steget.

- Nå som boligprisene skyter i vei, starter gjelden på et veldig høyt nivå. Det er uproblematisk å betjene det i forhold til rentenivået, men høyt når du ser det i forhold til lønnsnivået. Det er det som blir problematisk for folk hvis renten skal begynne å bevege seg, sier Laugen.

Laugen er bekymret for at gjeldsnivået i dag vokser så mye raskere enn lønnsnivået. For tradisjonen i Norge er å ha flytende rente på boliglånet.

- Over 90 prosent av belåningen er flytende rente, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Brynestad fikk endelig solgt luksus-eiendommen

Ny redegjørelse i Vimpelcom-saken

- Dagens oljepris er ikke bærekraftig