Høye boligpriser gjør at mange ikke har råd til å komme seg inn i boligmarkedet. For de som heller ikke har mulighet til å få hjelp fra mor og far, er det leiemarkedet som gjelder.

Hvis politikerne hadde innført en større grad av boligbeskatning, ville det blitt mindre skjevhet i boligmarkedet- og mindre etterspørselspress og dermed lavere prisvekst , tror DNs boligpanel.

Boligpanelet: Visekonsernsjef Daniel Siraj i Obos, styreleder Elisabeth Aase i Aase Byggadministrasjon, sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse og sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1.
Boligpanelet: Visekonsernsjef Daniel Siraj i Obos, styreleder Elisabeth Aase i Aase Byggadministrasjon, sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse og sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1. (Foto: Mikaela Berg)

 

Les om hvordan de tror prisene vil utvikle seg her.  (+) sak

-  De som leier ut boliger blir subsidiert over skatteseddelen på bekostning av de de leier ut til. Det er dypt urettferdig for de som leier, og ikke kommer seg inn på boligmarkedet.  Men det er jo nesten ingen som snakker om, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik.

  - Det er litt perverst i Norge

- Dette er svake grupper - de har ingen stemme i offentligheten. Det finnes ingen organisasjon som målbærer deres meninger, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad.

"Sånn er livet"
Påtroppende konsernsjef i Obos, Daniel Kjørberg Siraj, synes Bjørnstad trekker det litt langt.

- Jeg tror ikke leiere oppfatter seg som en svak gruppe.  Fordi det er sånn livet er - man kan bli utnyttet , sier han.

Bjørnstad er ikke enig.

- Jeg tror leiere tenker at de ikke blir boende lenge, fordi det er urettferdig.

Skatt demper pris
Hollvik har lenge tatt til ordet for økt boligbeskatning av sekundærbolig. Det har også sjeføkonom Roger Bjørnstad.

- I en fase hvor man innfører boligskatt, vil det dempe boligprisveksten. Den manglende boligbeskatning i Norge virker sammen med det lave rentenivået og driver opp prisene. Men folk flest opplever det som urettferdig å betale skatt på egen bolig. Det er bare fagøkonomer som opplever det som urettferdig at bolig er særbehandlet, sier Bjørnstad.

Siraj er ikke sikker på om boligskatt vil gi noen virkning på det hete norske boligmarkedet.

-  De har jo boligbeskatning i Sverige. De har mye av det vi snakker om her, og det har jo ikke blitt noe stillere i boligmarkedet der, sier han.  Men legger til:  - Problemet i dag er jo at nordmenn har mye penger, men det er veldig få aktivaklasser å putte pengene i. Skatteregelverket rundt bolig gjør det attraktivt å investere i.


Tror boligprisveksten fortsetter  

Blar opp for å stoppe skatt  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.