Denne uken la Eiendom Norge frem boligprisstatistikken for juli.

Prisene på leiligheter i Oslo steg i juli med 2,2 prosent. Eiendom Norge beskriver veksten i Oslo-prisene som eksplosiv, og mener det er en usunn utvikling.

Denne uken har DN fulgt ti budrunder på leiligheter til salgs i sentrumsnære bydeler i Oslo. Ti av ti leiligheter ble solgt over prisantydning. Hver leilighet ble i gjennomsnitt solgt for 549.000 kroner over prisantydning.

DN har sett på ett- og toroms leiligheter, i prisklassen 1,5 millioner kroner til 4,0 millioner kroner.

På det meste ble en leilighet solgt 1,2 millioner kroner over prisantydning. Det laveste beløpet over prisantydning var 200.000 kroner.

- Det koker

Eiendomsmeglere DN har snakket med beskriver Oslo-markedet som glohett. De mener de høye prisene er et resultat av at det er alt for få boliger ute på markedet.

- Det koker, sier Esben Mandelid i Nordvik og Partners.

- Jeg opplever boligmarkedet i Oslo som litt for «varmt» om dagen. Prisene særlig innenfor Ring 1 stiger mye og raskt, sier Tore Hessen i Privatmegleren Excellence.

Ifølge ham er det rekordlave bolglånsrenter, i tillegg til et lite utbud, som driver prisoppgangen.

- Jeg forventer derfor at boligmarkedet vil fortsette å stige inntil vi får signaler om at rentenivået peker oppover.

Selgere forventer høye priser

Eiendomsmegler Silje Heggø i Eiendomsmegler 1 har denne uken omsatt tre boliger i Oslo. Alle ble solgt rundt én halv million kroner over prisantydning. Heggø viser til en stor interesse blant pendlere, studenter med hjelp fra foreldre samt unge par.

- Det blir et tøffere og tøffere marked for førstegangskjøpere å komme seg inn i, slår Heggø fast.

- Det er en forventning når folk kommer på visning at boligen vil gå over prisantydning nesten uansett, sier eiendomsmegleren.

Heggø mener prisveksten også gjør at boligselgere forventer en høy pris.

- Selgernes forventninger er skyhøye, de hører om rekorder og sammenligner seg alltid med høyeste solgte bolig, ikke laveste, sier hun.

Megleren avviser imidlertid at boliger blir priset for lavt i dagens marked.

- Vi går ut mye høyere nå. I flere tilfeller har vi gått ut på sist prisrekord og likevel går det langt over, understreker Heggø.

- Alvorlig boligkrise

Både Eiendom Norge og flere av boligbyggeraktørene mener politikerne må ta ansvar for å bygge flere boliger i Oslo i et høyere tempo, for å dempe prisveksten.

- Oslo bygger bare halvparten av det antallet boliger byen trenger, sa administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening tidligere denne uken.

Ifølge Jæger er dette den viktigste oppgaven byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo har fremover.  

- Det er svært bekymringsfullt at spesielt unge mennesker ikke kommer inn på boligmarkedet. Det tar tid å regulere og få igangsatt bygging av nye boliger, sier Johansen.

Han mener den lave igangsettingen av nye boligprosjekter er et resultat av manglende satsing fra det forrige byrådet.

- Oslo står nå i alvorlig boligkrise. Vi har gått til valg på et taktskifte for boligbyggingen, sier han.

Johansen viser til at byrådet vil regulere flere tomter, men at økt regulering alene ikke vil løse behovet for at det bygges flere boliger.

- Vi må samtidig identifisere hvilke hindringer som ligger i veien for at boligbyggerne faktisk setter i gang bygging av nye boliger, sier han.

Byrådslederen peker på at byrådet har nedsatt et boligvekstutvalg som skal komme med anbefalinger for å øke takten på boligutbyggingen. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les mer om bolig på DN.no:

Spesialvisning ga 40 boligsalg dn+  (+)

- Dette er rett og slett litt bobletendenser

- Det er katastrofalt dårlig. Det sprer seg som ringer i vannet

Mener «boligpakken» har feilet

Anbefalt av DNTV:

- Vi forventer dessverre vekst utover høsten
- Julimåned i det norske boligmarkedet har vært et veldig sterkt marked, spesielt i Oslo og Trondheim , sier administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.
02:01
Publisert:

Teslas nye «folke-SUV» gjør 0-100 km/t på 3,4 sekunder
DN har testet Tesla Model X. Dette er dommen.
04:19
Publisert: