Boligprisene steg 0,2 prosent i juli sammenliknet med juni, viser den ferske bruktboligprisstatistikken onsdag.

I Oslo steg prisene med 1,8 prosent, noe som er sterkeste i juliveksten siden målingene startet.

- Dette er rett og slett litt bobletendenser, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse etter å ha blitt servert tallene.

Han trekker frem to faktorer:

- Markedet preges av en forventning om sterk prisvekst og mangel på boliger på markedet. Selv sommermånedene tas i bruk for å skaffe seg bolig i Oslo.

- Kan bli overdreven

På årsbasis er boligprisene nå 8,8 prosent høyere enn for 12 måneder siden. Dette er en sterkere vekst enn de fleste forventet i starten av året, da advarslene om oljenedtur og stigende arbeidsledighet haglet.

Bjørnstad viser til at den økonomiske utviklingen har ført til et lavt rentenivå, noe som er med på å drive boligprisene oppover. Han tror prisoppgangen vil fortsette de nærmeste årene, men frykter en korreksjon på sikt.

- Når de økonomiske realitetene igjen blir gjeldende, går luften ut av ballongen. Nedturen kan også blir overdreven, advarer han.

- Folk har råd!

Boligprisøkningen i juli var som sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets forventet på forhånd.

-  Vi fikk nok et sterkt tall som støtter opp under bildet av at det er god fart i boligmarkedet og gjeldsopptak, sier han og fortsetter:

 - Folk har begynt å ta inn over seg at rentenivået ser ut til å bli værende lavt i lang tid fremover. Man kan være forskremt eller ikke, men den banale sannheten er: Folk har råd!

Olsen ser riktignok ikke noen boligboble i horisonten.

- Jeg tror dette vil fortsette å øke, understreker han.

Tviler på rentekutt

Sjefsøkonomen tror også julitallene, sammen med positive tall for norsk økonomi i sommer, gjør det tvilsomt at Norges Bank vil sette ned renten i september.

Tidligere har det vært bred enighet om at Norges Bank ville kutte styringsrenten til 0,25 prosent ved sitt neste rentemøte 22. september.

Seniorøkonom i DNB Markets Kyrre Aamdal mener boligprisene isolert sett trekker i retning av at Norges Bank avventer rentekutt i september.

- Hovedtrekkene i økonomien har ellers fulgt tett på det sentralbanken så for seg da den la opp rentebanen. Boligprisøkningen er definitivt det som avviker mest fra forventningene, og sentralbanken er bekymret for gjeldsveksten, sier Aamdal.

Ifølge seniorøkonomen kan imidlertid den finansielle uroen internasjonalt føre til at Norges Bank gjennomfører et rentekutt i september likevel.

 

Tror på sterk høst

Sjeføkonom Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse er overbevist om at prisoppgangen fortsetter i høst. 

- Normalt kommer det et kraftig hopp i august igjen, og jeg vil se disse tallene før jeg gjør en ny vurdering av min prognose, sier Bjørnstad.

I slutten av juni hadde han en prognose som viste en boligprisoppgang på landsbasis på 7,10 prosent i år og 5,20 prosent til neste år.

Les også:

I denne kommunen har et forsvinnende lite antall høyere utdanning  

Foreldre vil gps-spore egne barn dnPlus  (DN+)

Brustad vil bli ny sykehusdirektør  

Anbefalt av DNtv:

Åpner falkevingedørene 30 cm fra betongstolpe
Det er små marginer når DNs biljournalist tester om falkevingedørene til Tesla Model X kan åpnes i trange parkeringshus.
01:16
Publisert:
 

Slik tøyer sprinterne for å bli bedre løpere
Disse tøyeøvelsene bruker Norges beste løpere.
01:49
Publisert:
 

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.