- Vi ser ingen økonomisk grunn til å frykte en boligboble i dagens marked. Det vil hverken skje i 2016 eller 2017, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

Meglerkjeden legger idag frem boligprisprognoser for neste år.

  - Vi mener fremdeles at den høye prisveksten kan forklares, Kvadratmeterprisen er doblet siden 1993, men all differanse av betydning er logisk, mener Halvorsen.

DNB Eiendom mener dette i hovedsak forklares med ekstrem vekst i folks disponible inntekt.

- Prisene er høye, men ikke i forhold til inntektsveksten til norske husholdninger, sier Halvorsen.

- Forventer at boligprisene skal oppover

Gjeldsgraden i forhold til inntekt er også på et tryggere nivå nå enn for ti år siden i forhold til inntekt, mener Halvorsen.

- Folk bruker langt mindre på lån nå enn på 1990-tallet. Og slik verden ser ut nå skal gjeldsbetjening bli enda billigere, sier Halvorsen.

- Fordelingen av gjeld har forskjøvet seg mot eldre husholdninger. Med andre ord er det ikke de yngste som har mest gjeld.

Folks kjøpsplaner viser at flere planlegger å kjøpe bolig før de selger sin eksisterende, viser en fersk undersøkelse Ipsos har utført for DNB Eiendom.

Samtidig venter flere å måtte betale mer enn prisantydning.

- Dette tyder på at boligerkjøperne forventer at boligprisene skal oppover, sier Halvorsen.

I Oslo planlegger 29 prosent å selge og 35 prosent å kjøpe, ifølge undersøkelsen.

- Det betyr at det vil bli rift om boligene som legges ut, sier Halvorsen.

Fleretall av de spurte mener fortsatt at det er selgers marked

- Stor-Oslo, Bergen og Tromsø oppfattes som svært sterke markeder, mens oljebremsen har gitt kjøpers marked i Stavanger, sier Halvorsen.

Roligere november

I november roet Oslo-markedet seg noe, ifølge DNB Eiendom.

- Flere vil nå vente til januar før boligene legges ut. Vi forventer at prisene ender mellom 0 og et fall på én prosent sammenliknet med oktober-prisene, sier Halvorsen.

Ifølge DNB er det størst etterspørsel etter fine objekter som man kan flytte rett inn i.

75 prosent av Oslo-boligene ble solgt over prisantydning i november, 10 prosent til prisantydning, og 15 prosent under prisantydning, ifølge DNB Eiendom.

I oljeregionen Stavanger er markedet stabilt tregt, og folk er i ferd med å justere seg til realitetene, mener meglerkjeden. Derfor forventer DNB Eiendom at boligprisene der falt 2 prosent sammenliknet med oktober.

I Bergen forventes en flat utvikliing i novemberprisene, og at de i likhet med Oslo ender mellom 0 og minus 1 prosent.

Ifølge DNB Eiendom er tilbudet i Bergen litt lavere, som normalt for årstiden, men at det samtidig er god fart i omsetningene.

Samlet for landet i novemer forventer DNB et prisfall på -1 prosent.

 

Ny tjeneste for hele landet - sjekk boligprisene der du bor: DN Boligbasen

 

Les også:
Her rakner boligprisene
- Vi skal ikke undervurdere risikoen for en boligboble
Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok
Færre forbereder boligsalg dn+  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.