2015 har vært et sterkt år for bygårdsmarkedet. Økt interesse fra profesjonelle investorer og sterk tro på boligmarkedet fremover gjør at bygårder rives vekk fra markedet. Eiendomsmeglere opplever at hundretalls interessenter kommer på visninger, selv med kvadratmeterpriser opp mot 70-80.000 kroner.

- Bygårdsmarkedet er i «en all time high» - det er det absolutt ingen tvil om. Hvis salgstaksten holder seg selger jeg dobbelt så mange gårder som tidligere år, sier partner i Privatmegleren Ullevål, Anders Langtind.

Han har stått for bygårdssalg for over en halv milliard kroner hittil i år (se faktaboks).

Bygården i Orknøygata 2 (avbildet over) på Vålerenga øst i Oslo hadde seks budgivere og omtrent 60 interessenter på visning før den ble solgt for 33,8 millioner kroner. En annen bygård, i Oscars Gate 50B, like ved Slottsparken hadde over 100 på visning før den ble solgt for 23,1 millioner kroner.

 

Bedre enn penger i banken

Lave renter og et tregt aksjemarked gjør boliginvesteringer stadig mer attraktive for profesjonelle investorer. En sentrumsnær bygård i Oslo gir gjerne en avkastning på mellom fire og fem prosent, ifølge Langtind.

En av bygårdene som ble solgt til 127 millioner kroner, regner Langtind med vil føre med seg en avkastning på rundt 4 prosent. Det vil gi en årlig avkastning på omtrent fem millioner kroner, medregnet vedlikehold og kommunale kostnader. Avkastningsberegningen er ikke medregnet prisoppgang.

- I forhold til bankinnskudd er avkastningen langt høyere, selv for store innskudd. Både bemidlede privatpersoner som er nye på markedet og etablerte eiendomsinvestorer- og utviklere og ser til bygårder for langsiktige investeringer, ifølge Langtind.

Stabil avkastning og forventninger til fortsatt økning i boligprisene frister investorene. Statistikk fra eiendomsmeglernes bransjeforening, Eiendom Norge, viser en boligprisoppgang i Oslo på 11,1 prosent så langt i år.

- Det er bra trykk, for å si det sånn. Det jeg synes er mest positivt med det er at det er fortsatt de store tunge eiendomsinvestorene i Oslo-området som kjøper. Jeg tenker at det sier mye om deres forventning til boligprisene og leieprisene fremover, sier Langitind.

- Kamp om bygårdsboligene

Både meglerne og ekspertene er enige om at den økte interesse fra rike investorer skyldes den relativt lave avkastningen på alternative investeringer og den store og trolig økende etterspørselen etter sentrumsnære boliger.

- Særlig enslige og unge par skal på død og liv bo innenfor ring to, og der bygges det lite. Dette sørger for kamp om bygårdsboligene, som vil fortsette fremover både fordi tilflyttingen ikke ser ut til å avta og fordi avkastningen på alternative investeringsobjekter for investorene ser ut til å være synkende. Avkastningen på boligeiendommer vil derimot holde seg høy i overskuelig framtid, sier sjeføkonom Kjell Senneset i analyseselskapet Prognosesenteret.

Les også på DN.no:

Hellas-håp gir børsrally

- De mørke skyene har gått over til nedbør  

Se DNTV: Slik utfolder den nye kompaktsuven til Mercedes seg i terrenget

 

Slik utfolder den nye kompaktsuven til Mercedes seg i terrenget
GLKs erstatter har fått nytt design og bedre terrengegenskaper.
00:47
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.