Regjeringens nye strategi for å dempe boligprisveksten i Norge innebærer blant annet en innstramming i lånekravene. Fleksibiliteten i tiltakene er løsningen for de regionale forskjellene i boligmarkedet.

Det sier finansminister Siv Jensen til TDN Finans i forbindelse med presentasjonen av regjeringens strategi for boligmarkedet mandag.

- Det er en viss innstramming, men gjennom fleksibiliteten vil det være mulig for bankene å videreføre dagens praksis, sier hun.

Ulikt press

Jensen understreker fleksibiliteten i systemet flere ganger, og forklarer at dette er løsningen på de regionale forskjellene som eksisterer i det norske boligmarkedet.

- Noen steder er prispresset veldig høyt, mens det ikke er like krevende andre steder. Noen steder er arbeidsmarkedet mer krevende enn andre steder, og da må det være tilstrekkelig fleksibilitet i regelverket. Hadde det vært firkantet nå, så hadde vi gjort det vanskelig, sier hun.

Samtidig sier hun at det også er nok fleksibilitet i forskriftene til at de ikke diskriminerer unge boligkjøpere.

Boligbygging

Når det gjelder hvor lang tid det vil ta før man venter å se en effekt fra tiltakene på husholdningenes gjeldsoppbygging, vil ikke Jensen svare på.

- Det aller viktigste regjeringen legger frem i dag er tiltak for å få fart på boligbyggingen til en lavere pris. Det er det som over tid vil normalisere situasjonen, sier hun.

Forskriftene som ble presentert mandag har i utgangspunktet bare varighet ut 2016, og finansministeren ønsker heller ikke si hvor stor sannsynligheten er for at tiltakene blir forlenget.

- Grunnen til at vi gjør dette er for å normalisere situasjonen, og går det bra, så er det fint, avslutter hun.

«Rett spor»

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner var også tilstede under dagens pressekonferanse. Han kunne fortelle at forskriftene som omhandlet forenkling av boligbygging i stor grad er utformet gjennom tett samarbeid med næringen.

- De tilbakemeldingene jeg får, er at vi er rett spor og at regjeringen leverer godt med de forenklingene som allerede er gjennomført. Men det er selvsagt også forventninger om mer, sier han til TDN Finans.

Kommunalministeren sier det er umulig å estimere hvor stor effekten av tiltakene blir i antall boliger, men fremhever at man vet hvilke tiltak som fungerer.

Han erkjenner at mange av effektene på tilbudssiden vil ta noe tid før de viser seg, men ikke alle.

- Noe vil man kunne se raskere, nå som vi åpner for at halvparten av de mindre leilighetene kan bygges uten tilgjengelighetskrav. Det er noe boligbyggerne kan gjøre noe med nå, sier Sanner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Så mye koster den ladbare folkevognen

Sterkt fall i amerikansk optimisme

- Viktig at alle aktørene i bransjen opplever samme tilsyn

Se DNTV: - Ikke farlig å gå arbeidsledig

- Ikke farlig å gå arbeidsledig
Hodejegernes beste råd til hva du bør gjøre - og ikke gjøre -når du er på jobbjakt.
04:13
Publisert: