Ønsket om å eie sin egen bolig ligger dypt i den norske folkesjela, men Siv Jensen er bekymret for at boligprisene fortsetter oppover og gjelden er på et høyt nivå - til tross for usikkerheten i den norske økonomien.

- Det er en utrygghet der ute, flere står i fare for å miste jobbene sine. Likevel stiger boligprisene og gjelden øker. Dette gjør situasjonen sårbar, sa finansministeren da hun onsdag besøkte konferansen "Boligmarkedet" som Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) arrangerte i Oslo Konserthus.

Regjeringen har lagt inn en rekke «støtdempere» som Siv Jensen tror kommer til å virke.

Les mer om regjeringens boligpakke her.

Står ikke på regjeringens meny

Men boligskatt blir det neppe - i alle fall hvis Jensen får det som hun vil.

- Boligskatt står ikke på denne regjeringens meny, det har jeg sagt klart ifra om, sa hun fra talerstolen.

Men det skal bli enklere å bygge nye boliger, noe Siv Jensen håper vil gi en bedre balanse mellom tilbud og etterspørsel i boligmarkedet.

- I dag er det for mange tekniske krav som fordyrer boligbygging. Det må bli raskere, enklere og billigere. Vi skal ha de kravene som trengs, men heller ikke flere. I tillegg skal det bli lettere for eksempel å gjøre om loft til soverom og stue. Vi lemper på dagens byggtekniske regler, sier hun.

Må unngå gjeldsfella

I dag bruker kommunene for lang tid i planprosessene, påpeker hun.

Men selv om det skal bli enklere å bygge bolig, vil det ta det tid, understreker hun.

- Det er ikke gjort sånn, sier hun og knipser.

- Vi må unngå at folk tar opp for mye lån og havner i gjeldsfella, sier Siv Jensen - som også vil gjøre det enklere for unge å spare opp mer egenkapital til bolig.

- Det er tøft å være ung i boligmarkedet i dag, sier hun. Men legger til:

- Alle kan ikke bo midt i Oslo.

Nei, alt blir ikke normalt igjen

I «oljeland» på Vestlandet er boligprisene på vei ned og mange står fortsatt i fare for å bli arbeidsledige.

Og Siv Jensen advarer mot å tro at «alt vil bli som før» igjen.

- Vi har sagt det i andre situasjoner, at alt vil gå tilbake til normalen. Men denne gangen kan vi ikke si det. Nei, alt blir ikke normalt igjen. Oljesektoren visste at de måtte gjennom en omstilling og kutte kostnader. Og den omstillingen, ja den er vond.

- Men det gledelige er å se en ting som absolutt ikke er typisk norsk: Antall gründere er på vei opp. Folk tar sjanser, for å gründe er ikke trygt i det hele tatt. Men selv om mange vil mislykkes, er det også mange som vil lykkes, sier hun.

Vil stige videre

DN presenterte i dag helt ferske prognoser fra Samfunnsøkonomisk analyse for boligprisutviklingen på landsbasis, på fylkesnivå og for seks byer. Prognosene ble lagt frem på eiendomskonferansen i Oslo onsdag: Spår tre år med prisfall i Stavanger dnPlus (DN +)

- Vi tror boligprisene stiger videre, selv om veksten flater litt ut, sier sjef­økonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

Les også: «Boligpensjon» tvinger seg frem

- Jeg ønsker at boligen skal skille seg ut (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNtv: Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere

Er med i patruljeløp for 18. gang: – Vi er stayere
Hvert år måler fire 70- og 80-åringer krefter, psyke og treffsikkerhet i et 12 timer langt patruljeløp. Mot soldater som er minst halvparten så gamle.
02:16
Publisert: