Torsdag legger eiendomsmeglerbransjen frem sin månedlige prisstatistikk.

Etter flere måneder med prisfall i høst, har bruktboligmarkedet etter nyttår vist tegn til bedring. Det er derfor knyttet spenning til om mars-tallene skal vise at oppgangen fortsetter. 

DN har spurt to økonomer og en meglertopp om deres forventninger og syn på markedet.

Mye til salgs

- Det er fortsatt veldig mange boliger til salg. Flere enn for et år siden, påpeker sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbak First Securities.

Han tror prisene korrigert for sesongjusteringer (se faktaboks) beveget seg flatt i mars. Det gir en faktisk prisvekst på 0,4 prosent, opplyser sjeføkonomen.

- Vi ser at både forbruksutviklingen og forbrukertilliten er moderat. Renten er trolig på vei ned, men ikke nok til at det har påvirket prisene i mars, sier han og understreker:

- Også ligger det under at vi forsatt mener at prisnivået er i høyeste laget ut i fra en langsiktig betraktning.

På årsbasis tror meglerhuset at prisene skal falle med rundt 1 prosent. Tidligere hadde Andreassen en prognose som viste et prisfall på 3 prosent i 2014.

 - Det har klart blitt bedre. Samtidig er det er noe underliggende her: Veksten i norsk økonomi er ganske spak og vi forventer blant annet et moderat lønnsoppgjør, sier sjeføkonomen.

- Akkurat nå

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets spår en sesongjustert prisøkning på 0,1 prosent i mars.

Meglerhuset opererer ikke med tall for den faktiske prisutviklingen måned for måned, men venter at prisene samlet i år skal falle med fire prosent.

- Vi tror boligprisene kommer til å falle videre i løpet av de neste tre årene. Ut i fra de rapportene som har kommet, innser vi riktignok at sentimentet akkurat nå er såpass positivt at prisene steg i mars, sier Haugland.

 

Spår nullvekst

Direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF), som sammen med Finn.no og Einedomsverdi lager boligprisstatistikken, tror prisene var uendret i mars.

En flat priskurve tror han også blir bildet de neste månedene.

- Nullvekst er egentlig det mest sannsynlige, sier meglertoppen.

I januar spådde Eff at prisene skal falle 1 til 3 prosent i 2014 sammenlignet med 2013. Nå er Vammervold Dreyer usikker på om prognosene må oppdateres.

- Vi hadde en mye tøffere høst i boligmarkedet enn vi har hatt på lenge. Så har boligmarkedet begynt å endre seg, sier han.

For øyeblikket er meglertoppen ikke minst usikker på hvordan det såkalte vårslippet vil påvirke boligmarkedet i tiden fremover.

- Normalt sett er det veldig lite boliger i markedet på denne tiden av året, også kommer det veldig mye i slutten av april og starten av mai. Hvis det kommer veldig mange boliger på en gang, vil det dempe prisutviklingen. Nå ser det ut som at dette sprer seg veldig utover på grunn av den tidlige våren, sier meglertoppen.

Les mer: Knallvær kan gi tidlig boligboom (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.