Boligprisene steg 3,1 prosent i januar sammenliknet med desember 2015, viser bruktboligprisstatistikken som er utarbeidet av Eiendomsverdi for Eiendom Norge.

Korrigert for sesongvariasjoner var boligprisene opp 0,7 prosent (se forklaring i faktaboks).

- En vekst på 3,1 prosent i janauar måned er å regne som en normal utvikling, sier administrerende direktør Christian V. Dreyer i Eiendom Norge.

Januar er historisk sett den måneden med høyest prisstigning.

- Alle regioner i Norge fikk sist måned en nominell vekst, men flere områder har en vekst som er svakere enn normalt. Dette indikerer at den underliggende trenden i flere av disse områdene er negativ, sier Dreyer.

Prisene er nå 5,2 prosent høyere enn i januar 2015.

Årsvekstraten i norske boligpriser, det vil si boligprisene sammenliknet med samme periode året før, har beveget seg langs en nedadgående trend i snart et år, påpeker Handelsbanken Capital Markets i dagens morgenrapport.

Norges Bank venter en årsvekstrate på 5,1 prosent i snitt for første kvartal.

Regionale forskjeller

Prisendringen i de store byene i januar 2016 (siste 12 mnd. i parentes):
Oslo:           +2,8% (+9,0%)
Tromsø:     +2,7% (+4,9%)
Bergen:      +2,5% (+5,3%)
Trondheim: +2,9% (+3,9%)
Kristiansand: +2,8% (3,3%) 
Stavanger:   +2,0% (-6,0%)

Christian V. Dreyer.
Christian V. Dreyer.

Færre salg i Oslo og Rogaland

- Det er solgt færre boliger i januar sammenliknet med tilsvarende måned de siste to årene. Hovedårsaken er spesielt på det sentrale østlandsområdet at det er få boliger til salgs. Nedgangen i antall salg skyldes primært markant færre omsetninger i Oslo og Rogaland, sier Dreyer.

I januar ble det solgt 5606 boliger mot 2960 i desember 2015 og 6767 boliger i november 2015.

I januar 2015 ble det solgt 6467 boliger her til lands.

Ved utgangen av januar lå det 11.789 bruktboliger på Finn.no mot 9382 i desember 2015 og 11.777 i november.

I januar 2015 lå det 12.048 bruktboliger på Finn.no.

Raskere salg

- Salgstiden i landet under ett er normal for årstiden, men de regionale variasjonene er store. Den raske salgstiden i Oslo og Drammen viser at det er stor etterspørsel i boligmarkedet i disse områdene. I Stavanger tar det nå i snitt tre måneder å selge en bolig, og for enkelte i denne regionen tar det også betydelig lenger tid, sier Dreyer.

Gjennomsnittlig formidlingstid for boliger var 47 dager i januar mot 54 dager i desember 2015 og 36 dager i november.

I januar 2015 var formidlingstiden 46 dager.

Formidlingstiden er definert som tiden det tar fra boligen første gang ble annonsert på Finn.no til den ble solgt.

Raskest i Oslo

Salgene gikk raskest i Oslo, hvor det gjennomsnittlige boligsalget i januar tok 19 dager. Aust-Agder var tregest med 158 dager. I Stavanger var gjennomsnittlig omsetningstid 90 dager i januar mot 67 dager i desember 2015, og 59 dager i november.

- Vi ser at 12 måneders veksten i de fleste store byregionene er avtagende, noe som tyder på at prisutviklingen i månedene fremover ikke vil bli like sterk som det vi opplevde i første kvartal i 2015. De regionale forskjellene fortsetter å forsterke seg, og særlig Oslo og Akershus skiller seg ut med en rekordlav tilbudsside. Dette vil trolig innebære fortsatt sterk vekst i hovedstadregionen i månedene som kommer. I de øvrige store byene med unntak av Stavanger er tilbudssiden mer normal, sier Dreyer. 
 

Saken oppdateres.

 

Les også:
– Rekordhøy prisstigning dnPlus

Disse boligene steg 4,2 prosent i januar  

- Hovedutfordringen for boligmarkedet nå er Oslo  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.