- Det er et voldsomt trykk, spesielt på små leiligheter, sier administrerende direktør Terje Halvorsen i DNB Eiendom.

Etter en brennhet vår i Oslos boligmarked, var det ventet at det ville bli litt roligere i juli.

Fra juni 2015 til juni 2013 steg boligprisene i Oslo 13,4 prosent. Bare siden nyttår er prisene opp 12 prosent. Flere meglerkjeder melder om stor pågang også i feriemåneden juli.

- Alt går over prisantydning. Til tross for at prisantydningen ligger på det nivået boliger i samme område nylig har gått for. Prisene stiger så raskt at det er vanskelig å prise i forhold til det folk er villige til å betale i dag, sier Halvorsen.

Han peker på at utbudet i hovedstaden lenge har vært lite, og at det er ekstra lite til salgs i årets julimåned.

- Det betyr at det er mange på hver visning. I juli har vi hatt Oslo-leiligheter med over 100 interessenter. Og det har vært køer på de mest sentrumsnære småleilighetene, sier Halvorsen.

Ut fra tallene han har sett så langt denne måneden anslår Halvorsen at Oslo vil få en svak nominell prisoppgang i juli.

I fjor steg de nominelle boligprisene i Oslo 0,2 prosent denne måneden, mens det var en nedgang på 1,1 prosent på landsbasis.

I juli 2014 steg Oslo-prisene 0,5 prosent, mens de falt 2,1 prosent i juli 2013.

- I fjor var juli veldig bra.  Det var det første året vi så at juli var en interessant måned for oss som driver med eiendomssalg, sier Halvorsen.

Venter ny oppgang i høst

Administrerende direktør Grethe W. Meier i Privatmegleren mener også at det er mer aktivitet enn normalt i  årets juli.

- Ettersom det er altfor lite til salgs, beveger pressområdene seg utover fra Oslo sentrum og Oslo vest, sier Meier.

Hun peker på at historikken tilser en svak prisutvikling i juli, og tror prisene i Oslo går sidelengs denne måneden.

- Jeg tror prisnivået i Oslo vil holde seg, det blir kanskje nullvekst. Deretter får vi ny prisvekst i august, september, oktober, og kanskje også i november, mener Meier, som fortsatt venter at Oslo-prisene vil stige 20 prosent i 2016.

Halvorsen i DNB tror også prisveksten er tilbake for fullt i høst.

- Basert på våre tall, kommer det til å være et lite utbud i forhold til etterspørselen i Oslo også utover høsten, og det betyr at prisene kommer til å fortsette å gå oppover, sier Halvorsen.

9 av 10 til eller over prisantydning

- Vi har sett på tallene hittil i måneden og i Oslo ser vi at vi har solgt færre boliger enn samme periode i fjor. Dette har nok klar sammenheng med at det er færre boliger til salgs, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo Akershus.

 Ifølge Nymark har Oslo-boliger formidlet av Eiendomsmegler 1 i juli i gjennomsnitt gått 11 prosent over prisantydning, mot åtte prosent i juni og ni prosent i mai.

- Hittil i juli har 91 prosent av boligene som gått eller over prisantydning. I samme periode i fjor gikk 76 prosent av boligene til eller over prisantydning, sier Nymark.

200.000 kroner over prisantydning

- Markedet i juli er som forventet betydelig roligere med lavere volum. Hittil i juli har Eie solgt i underkant av hundre boliger, mot over 500 i juni, sier administrerende direktør Hedda K. Ulvness i Eie eiendomsmegling.

- Det oppnås gode priser, men snitt salgssum på landsbasis ligger nå på 67.000 kroner over prisantydning. Det er betydelig lavere enn i juni og mai hvor snittpris over prisantydning var på rundt 180.000 kroner, sier Ulvness.

Hun peker på at Oslo fortsatt skiller seg ut med større interesse for boligene og mer besøkte visninger enn ellers i landet.

- I Oslo går boligene i gjennomsnitt 200.000 kroner over prisantydning, sier Ulvness.

Les også:

- Et sykdomstegn når det offentlige ikke klarer å legge til rette for at folk får tak over hodet

Ga 76,5 mill. for tomt – bruker den til ny garasje 

 

Sjekk boligprisene der du bor  

Kraftigste registrerte boligprisvekst i Oslo (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Disse åtte øvelsene gjør deg til en god løper
Eystein Enoksen, professor ved idrettshøgskolen, anbefaler disse teknikk- og styrkeøvelsene.
01:25
Publisert:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert: