Eiendomsmeglerne Petter Krantz ved Kaland & Partners Eiendomsmegling, Helene Molle og Erik Danielsen, begge i Aktiv Eiendomsmegling, er kåret til Norges mest populære eiendomsmeglere på Eiendomsmeglerguiden.no.

Tidligere boligselgere har gitt alle de tre meglerne fem av fem mulige stjerner på nettguiden, og hver av dem har over hundre tilbakemeldinger fra personer de tidligere har solgt for.

«Det lille ekstra»

Nå forteller meglerne DN om sine beste tips til boligselgere.

Krantz peker på at selgere bør forsøke å fremstille boligen på en best mulig måte.

- For ti til 15 år siden flyttet vi knapt på skittentøyskurven da vi tok bilder av boliger. Vi solgte like mange boliger da, men i dag forventer kjøper et «boligmagasin» av et prospekt og boliger som er stylet enten av selgere eller folk som jobber med det, sier han.

- Gjør det lille ekstra. De aller fleste selger ikke bolig mange ganger, og det er store penger på spill, understreker Krantz.

Vekk med personlige eiendeler

Molle i Aktiv peker på at boligselgere først og fremst bør gjøre nøye undersøkelser på meglerne i området.

- Gå for den megleren du tror kan hjelpe deg med prosessen på best og tryggest måte. Om man kun fokuserer på pris kan man risikere å ende opp med en «samlebånds-megler» som tenker kvantitet fremfor kvalitet, sier Molle.

Ifølge henne er det mye en selger selv kan gjøre for at boligen skal fremstå mest mulig attraktiv før visning og salg.

- Et generelt tips er å male karmer og lister, ta ned gardiner og kjøpe friske blomster og litt nytt nøytralt «stæsj». Vekk med personlige eiendeler, men ikke ta vekk for mye, da kan det se fraflyttet og tomt ut, sier Molle.

Identitet

Ifølge Danielsen, som også jobber i Aktiv, har boligens utseende mye å si.

- Det er viktig å få fremme de gode sidene ved boligen. Farger, interiør og styling er viktig. Kjøperne kjøper ikke bare tak over hodet, mange kjøper identitet og personlighet, sier han.

Danielsen peker på at dersom man treffer på dette, oppnås de høyeste prisene.

- Investeringene trenger ikke være store – det kan kun være et malingsstrøk med riktig farge, sier han.

Sesongavhengig

En ting som kan ha stor betydning for salget, er når på året en velger å selge.

- Små leiligheter egnet for førstegangskjøpere kan selges året rundt. De større boligene bør man unngå å selge rundt ferier da målgruppen kan være ute av markedet, sier Molle.

Utover det peker hun på at man må se hva boligen har å tilby opp mot når markedet ønsker dette.

- For eksempel er leiligheter med balkong mest populære når det er varmt i været, peis er populært på kaldere dager. Første etasje er folk mer skeptiske til på vinteren da det kan være gulvkaldt, sier Molle.

- Det er mye å ta hensyn til og er man strategisk på dette vil man oppnå en veldig god pris, sier hun.

- Selg om du er klar

Også Krantz i Kaland & Partners peker på at når på året en bør selge avhenger av hvilken type bolig du eier.

På sommeren er det for eksempel et godt marked for boliger som egner seg for studenter.

Imidlertid forteller han at det i forrige uke ble lagt ut én enebolig for salg i Bergen-området, mens det ble solgt 13 eneboliger.

- De som går mot strømmen er ofte vinnerne, sier Krantz.

Den siste tiden har boligmarkedet vært så hett, at selgere har kunnet legge ut boligen sin for salg når som helst, ifølge Krantz.

- Siste halvannet år har det stort sett vært bra å selge uansett, og prisene er såpass høye at svaret på spørsmålet er vel egentlig: selg om du er klar, understreker han. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

- En stor tabbe å tro at en eiendomsmegler koster det den koster

Tjøme-eiendom til 48 mill.

- Rett og slett mer bolig for pengene

Se DNTV: Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet
Sjekk terrengegenskapene til Mercedes' nye stor-suv, Mercedes GLE.
01:31
Publisert: