Den tradisjonsrike bedriften i Sarpsborg, Borregaard, er blant de store valutavinnerne. Selskapet produserer kjemiske produkter som specialcellulose, lignin, vanillin og bioetanol som hovedsakelig er basert på tømmer.

Onsdag la administrerende direktør Per A. Sørlie frem selskapets resultat for fjerde kvartal.  Resultatet før skatt ble mer enn doblet fra 59 millioner kroner til 130 millioner. Sølie kan takke lav oljepris som igjen har resultert i lav kronekurs.

- Valutagevinsten i fjerde kvartal utgjorde cirka 60 millioner kroner, sier Jørn Syvertsen, direktør investorkontakt i Borregaard.

Valuta-utsiktene for 2016 er meget gode:

- Sammenlignet med første kvartal 2015 regner vi med en positiv valutaeffekt på 90 millioner kroner under visse forutsetninger, sier Syvertsen.

På grunn av tidligere inngåtte valutasikringer fikk ikke Borregaard glede av den lave kronekursen før i fjerde kvartal.

Utnytter tømmerstokken

Den snart 127 år gamle industribedriften har gjennom årenes løp utnyttet tømmerstokken til mer enn produksjon av cellulose og papir som det startet med.

Ut av tømmerstokkens reststoffer utnytter Borregaard produkter som benyttes i alt fra bygningsmaterialer, dyrefòr, parfyme og biodrivstoff.

– Våre produkter finnes eksempelvis i neglelakk, betong-tilsetning og pellets. Visste du at i ethvert bilbatteri er det en dråpe lignin fra Borregaard? Det forlenger levetiden på produktet med ti år og gjør at bilene lettere kan starte om vinteren. Og vi er den eneste produsenten i verden som lager vaniljesmak av råstoff fra tømmerstokken, sa Sørlie til Dagens Næringsliv da han skulle gjøre selskapet lekker overfor investorene i forbindelse med børsnoteringen høsten 2012.

Nå er Sørlie meget fornøyd med "Performance Chemicals" ,som på godt norsk betyr ligninbaserte produkter, mens enkelte andre områder leverte noe svakere resultater i fjerde kvartal.

- Vi er tilfreds med det sterke resultatet i Performance Chemicals og med fremdriften for våre strategiske ekspansjonsprosjekter, sier Sørlie i en børsmelding.

Selskapet planlegger blant annet å investere 100 millioner i et av selskapets anlegg i løpet av året.

"Vil gi et positivt bidrag"

Ledelsen i Borregaard er relativ postiv til 2016.

- Enkelte markeder som Brasil, Russland og Kina er svakere og konkurransen er blitt litt sterkere.  Prisene på vårt hovedprodukt lignin, er stabile, mens det er en liten prisnedgang på spesial-cellulose. Med de valutasikringer vi har gjort, forventer vi at valutaen vil gi et positivt bidrag, sier Syvertsen.

Aksjen er i skrivende stund opp over syv prosent.

Borregaard

4. kvartal 2015

 

Uendret arbeidsledighet på 4,6 prosent  

Sjeføkonom: Norges Bank har vært for optimistiske  

Uskker fremtid for oljelærlinger.m4v
Nær 30.000 oljejobber er borte, og nå sies selv lærlinger opp. Vilde Krogevoll Bøe (17) og Stian Bratlien (20) håper på en av 132 plasser i Statoils lærlingprogram.
02:44
Publisert:
 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.