Børsene verden over har vært gjennom en lang periode med oppgang, og i flere land ligger kursene nær rekordnivåer til tross for at det har «lugget» litt de siste dagene.

Ingen advarsler har så langt fått investorene til å hoppe av børskarusellen. Vix-indeksen som er et mål på volatiliteten for aksjene på New York-børsen, og som er sett på som en god fryktindikator har falt til det laveste nivået siden før finanskrisen.

En av de siste som har kommet med advarsel er den verdensberømte økonomen Joseph Stiglitz som mener oppgangsfesten på Wall Street kan bli til bakrus.

- De svært sterke aksjekursene er på en måte et symptom på den svake økonomien, ikke et symptom på at vi er i ferd med å oppnå en sterk bedring av vår reelle økonomi. Grunnen til at aksjemarkedet går godt er delvis at rentene er lave, at lønningene er lave og at de fremvoksende økonomiene fortsatt vokser mye raskere enn amerikansk økonomi – for ikke å snakke om europeisk, sa Stiglitz til den amerikanske tv-kanalen CNBC nylig.

Det store, internasjonale finanshuset BNY Mellon, Bank of New York Mellon, mener de fortsatt lave rentene og stimulansene til den amerikanske sentralbanken har bygget opp en ny boble, og at det bare er spørsmål om tid før den sprekker.

- Vi vil bruke tiden vår de neste par ukene til å analysere tidligere kollapser og se hva de kan fortelle oss om i dag, skrev banken forrige uke.

- En del er bekymret

Nå følger Norden-sjef Eirik Winter hos bankgiganten Citigroup opp med å spå en urolig børshøst, skriver di.se.

- Nesten for godt til å være sant, er Winters beskrivelse av tilstanden på finansmarkedene de siste månedene.

Nesten alle typer aktiva, som aksjer, eiendom og obligasjoner, har nydt godt av lave renter, rikelig tilgang på billige penger og gradvis økonomisk innhenting.

- Jeg har snakket med en del risikokapitalister som er bekymret over gjeldende prisnivåer, sier Winter.

Han sier verden er usynkronisert, og viser til at sentralbankene i USA og Storbritannia nærmer seg tidspunktet for å sette opp styringsrentene, mens den europeiske sentralbanken ECB vil gå i motsatt retning og øke stimulansene.

- Det kan skape noen sjokk. ECB kommer til å sørge for at det finnes lystgass som kan sørge for at alle fortsatt er glade, men verden henger sammen. Jeg tror på et mer selektivt og kritisk miljø, sier Winter til avisen.

Les også:  Mener det begynner å lukte 1987


Spår korreksjon i amerikanske aksjemarkeder
 

Vil bruke euroen som våpen

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.