Striden i fergerederiet Fjord1 fosser videre.

Det hele startet da Sunnmøre-reder Per Sævik og familien via selskapet Havilafjord før jul la inn et bud på en stor del av aksjene i fergerederiet Fjord1. Budet kom som lyn fra klar himmel på ledelsen, og i løpet av én kveld tok familien full kontroll i selskapet. Etter kjøpet hadde Havila og en partner økt fra 51,5 til vel 70 prosent eierandel i Fjord1.

Samtidig åpnet Sævik – gjennom en børsmelding – for å fusjonere Fjord1 med det kriserammede rederiet Havila Kystruten.

Bergensinvestor Frederik W. Mohn (43) – én av landets desidert rikeste personer, med en formue på 6,6 milliarder kroner i fjor – hadde i lang tid vært nest største eier i Fjord1. Frem til jul i fjor eide han 7,8 prosent. Han reagerte kraftig på aksjekuppet, og trakk seg fra styret med umiddelbar virkning.

Tar en stor jafs

Siden har Mohn – gjennom det private selskapet Perestroika – kjøpt seg gradvis opp i fergerederiet. Spenningen økte betraktelig da det rett etter børsslutt mandag ble sendt ut en melding fra Fjord1 om at Arctic Securities hadde mottatt en ordre fra en «finansiell investor» om å utforske muligheten for å kjøpe opptil fem millioner aksjer i Fjord1 for 45 kroner per aksje – 18 prosent mer enn sluttkursen mandag.

Tirsdag morgen kom fasiten.

Investoren er altså Frederik W. Mohn, og han kjøper åtte millioner aksjer i Fjord1 til 45 kroner aksjen. Det tilsvarer et kjøp av aksjer for 360 millioner kroner. Fjord1-aksjen har ikke handlet til 45 kroner siden desember 2018.

Aksjen steg drøyt ti prosent tirsdag morgen, men falt deretter litt tilbake.

Etter transaksjonen eier Mohn cirka 18,5 prosent av selskapet.

Her er en Fjord1-ferge på strekningen Anda-Lote, Norges første helelektriske fergesamband. Nå kjemper vestlandsfamiliene Sævik og Mohn om kursen videre for selskapet.
Her er en Fjord1-ferge på strekningen Anda-Lote, Norges første helelektriske fergesamband. Nå kjemper vestlandsfamiliene Sævik og Mohn om kursen videre for selskapet. (Foto: Fartein Rudjord)

«Folk står fritt til å kjøpe»

Det har ikke lykkes DN å få en kommentar fra Mohn.

Familien Sævik, gjennom datterselskapet Havilafjord, har vært i en åpen strid med Mohn siden aksjekjøpet i desember i fjor. Senest på en ekstraordinær generalforsamling i januar fikk Mohns advokat protokollført en protest mot aksjekjøpet og styrearbeidet. Advokaten ba om innsyn i en avtale mellom Sævik-familien og partneren Vision Ridge Partners.

Vegard Sævik – styreleder i Fjord1, sønn av Pær Sævik og deleier av Havila Holding – har følgende kommentar til Mohns siste aksjekjøp.

– Det er fritt omsettelige aksjer, så folk står fritt til å kjøpe og selge de aksjene de vil.

– Kunne du ønske kjøpet ikke gikk igjennom?

– Det har jeg ingen sterk formening om. Han er jo villig til å betale det samme som Havilafjord kjøpte aksjer for. Det er vel et signal om at han deler synet på at Fjord1 er et bra selskap, sier Sævik.

Da Mohn protesterte på aksjekjøpet før jul, reagerte han på den samme prisen:

– Perestroika selger ikke sin aksjepost i Fjord1 til 45 kroner per aksje, da de reelle verdiene ligger langt høyere, sa han.

I stedet har Mohn økt innsatsen.

Endrer planer

Familien Sævik har i midt i eierstriden gått tilbake på planene om å slå sammen Fjord1 og Havila Kystruten i overskuelig fremtid.

– Vi kjøpte en del aksjer og gikk ut med en ambisjon og den strategien mener vi er i tråd med det Fjord1 har arbeidet etter hele tiden. Jeg ser ingen grunn til at det skal forandre seg, sier Vegard Sævik.

Han sier han ikke har snakket med Mohn siden han trakk seg fra styret.

– Jeg har ikke noe usnakket med Frederik, sier Sævik.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.