De asiatiske aksjemarkedene har hatt den verste starten på året siden etterdønningene av finanskrisen i 2009. Noen av verdens største finansinstitusjoner kommer med kraftige advarsler før andre kvartal.

Sist ute er Citibank som advarer klienter om å gjøre seg klar til neste fase av nedskaleringen av amerikanske støttekjøp av stats- og eiendomsobligasjoner. Det er spesielt Kinas rolle som skaper komplikasjoner for investorer.

Størrelsen på de månedlige kjøpene av verdipapirer er blitt redusert fra 85 til 55 milliarder dollar. I fjor utløste det panikk i en rekke fremvoksende markeder da USA begynte forberedelsene på nedtrappingen. Dette har ikke skjedd nå.

Citibank karakteriserer hva som kan være i vente på finansmarkedene de neste månedene som et «raserianfall». Det er nedtrappingen i USA kombinert med uro i Kina som kan utløse «raseriet».

«Det er et farlig scenario med en kombinasjon av stigende kortsiktige amerikanske renter og en mer volatil kinesisk valuta. Dette kan føre til kapitalflukt fra Kina», skriver de to Citibank-analytikerne Guillermo Mondino og David Lubin i rapporten.

Kina har opplevd en svært høy kredittvekst siden finanskrisen i 2008/09. Myndighetene har strammet inn, men det har oppstått uregulerte utlånsmarkeder hvor penger har flommet inn til Kina via offshoremarkedene i Hong Kong og Singapore, påpeker Citibank.

De siste fem årene har banklån til fremvoksende markeder økt med 1200 milliarder dollar til 3500 milliarder dollar. Minst halvparten av dette har endt opp i Kina.

Citibank spør hva som vil skje når renten på disse lånene øker samtidig som den kinesiske valutaen kan falle i verdi, slik den har gjort i mars – med myndighetenes velsignelse.

Kinesisk «carry trade»

Japanske Nomura kommer med tilsvarende advarsler i en rapport. Kina-strateg Wendy Liu skriver at investorer har plassert for mye håp i at kinesiske myndigheter igjen vil komme på banen med nye offentlige tiltakspakker i form av infrastrukturinvesteringer.

Hun påpeker at en svakere kinesisk valuta vil hjelpe eksportørene, som har syltynne marginer. Hun advarer også om at dette kan utløse en kommende bølge av misligholdte lån i Kina.

Ifølge Credit Suisse er den britiske storbanken HSBC kraftig eksponert mot Kina via Hong Kong. En stor del av bankens overskudd skal komme fra intrikate transaksjoner mot Kina via Hong Kong. Hong Kong-dollaren er direkte knyttet mot amerikanske dollar.

Omfanget av «carry trade» i Hong Kong har økt kraftig på kort tid. I «carry trade» lånes valuta i markeder med lav rente og lånes ut i for eksempel Kina, hvor det kan oppnås tre-fire ganger høyere rente. Dette markedet er på rundt 200 milliarder dollar, ifølge Credit Suisse.

Svekkelse i Japan

Den japanske industriproduksjonen falt overraskende med 2,3 prosent i februar sammenlignet med i januar, viser nye statistikker i dag. Det var forventet en vekst på 0,3 prosent, ifølge en undersøkelse Reuters kom med før helgen.

Kvartalsnedgang på aksjemarkedene

Samleindeksen MSCI Asia Pacific Index, hvor de 12 største aksjemarkedene i Asia inngår, viser en nedgang på nesten tre prosent siden nyttår. Dette er den kraftigste nedgangen i første kvartal siden verden var midt inne i finanskrisen i 2009.

På verdensbasis har aksjekursene knapt beveget seg. Det er europeiske aksjemarkeder som Portugal, Hellas, Italia og Danmark som har hatt det beste kvartalet med en oppgang på over 13 prosent, ifølge en oversikt fra Bloomberg.

«Første kvartal er nesten over og de fleste av oss er sannsynligvis glad da dette ikke var et enkelt kvartal. Den forventede vekstbølgen lar vente på seg. Vi er fortsatt ganske optimistiske på aksjer da det er et stykke igjen til slutten på høykonjunkturene», skriver sjeføkonom Stephen Walters hos JPMorgan Chase i Australia i en analyse i dag.

Det australske aksjemarkedet har vært preget av uro. Dette skyldes i stor grad usikkerheten fra Kina, hvor myndighetene prøver å opprettholde den økonomiske veksten samtidig som de er i gang med å gjennomføre reformer. Den australske råvaresektoren er avhengig av Kina.

Markedene

De asiatiske aksjemarkedene er blandet fra formiddagen av. Australia, Japan, India og Filippinene leder oppgangen. I Sør-Korea, Kina og Malaysia faller aksjekursene før selskapene skal avslutte kvartalsregnskapet.

 

 

morten.iversen@dn.no Twitter @IversenAsia(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:  Spår rystelser i verdens finansmarkeder


Asia i dag: Advarer investorer mot «bråkete demokrati» i India

Asia i dag: Ny skepsis til «Abenomics»