Investeringsbanken Goldman Sachs advarer om at børsene verden over kan falle tilbake de kommende tre månedene.

Årsaken er økende inflasjon som igjen vil medføre stigende obligasjonsrenter.

Goldman Sachs kutter derfor sin anbefaling på aksjer til «nøytral», ifølge en strategirapport til bankens kunder, skriver Bloomberg.

- Vi er bekymret over at et salgspress i statsobligasjoner vil resultere i et midlertidig salgspress for aksjer på linje med det vi opplevde sist sommer, selv om omfanget trolig blir mindre, skriver bankens strateger i rapporten.

Fra 21. mai til 24. juni ifjor falt «verdensindeksen» MSCI All-Country med 8,8 prosent. I samme periode steg renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner fra 1,93 til 2,54 prosent.

Nå er denne tiårsrenten 2,46 prosent, mens Goldman spår at den vil stige til tre prosent innen utgangen av året og videre til fire prosent ved utgangen av 2017.

Bør redusere obligasjonsbeholdningen

Goldman Sachs anbefaler kundene om å redusere sin beholdning av amerikanske statsobligasjoner på grunn av at markedsrentene trolig vil stige i takt med at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve stopper sine støttekjøp av obligasjoner i oktober.

For når markedsrentene stiger så faller verdien på statsobligasjonene.

Et eventuelt børsfall de nærmeste månedene kan imidlertid være en god kjøpsmulighet hvis Goldman Sachs treffer med sin langsiktige anbefaling.

Investeringsbanken ser nemlig positive utsikter for aksjer verden rundt på lang sikt, og er overvektet i aksjer for de neste 12 månedene drevet av vedvarende økonomisk vekst som vil gi gode inntjeningsmuligheter for børsselskapene.

Spår skikkelig børssmell

Mens Goldman Sachs er positive til verdens børser på 12 måneders sikt, kan ikke det samme sies om investorveteran Mark Cook, som vant det amerikanske investeringsmesterskapet i 1992 med en avkastning på 563 prosent.

Cook har regnet seg frem til at det er 75 prosent sannsynlighet for et børsfall på minst 20 prosent i løpet av 12 måneder, skriver Marketwatch.

Han sammenligner dagens unormale marked med å være i «Twilight Zone».

- Det blir som å gå ut når det regner, og så blir du solbrent. Det er slik det er nå, sier han til Marketwatch.


Les også: - Nesten for godt til å være sant

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Frykter aksjekrakk som i 1987 - bare verre