- Det er ikke all verden av spennende nøkkeltall denne uken, men det kan bli en spennende uke allikevel, skriver sjeføkonom Steinar Juel i morgenrapporten fra Nordea Markets.

Han viser til at usikkerheten rundt soliditeten i banksekotren i Europa blusset opp igjen i forrige uke. Torsdag var det bred nedgang på børsene verden over. I Oslo falt hovedindeksen over to prosent.

Kommer opp igjen

Fredag roet imidlertid frykten seg kraftig igjen og mandag er det på ny oppgang i både Asia og Europa. Her hjemme stiger Oslo Børs nær én prosent etter en oppgang på drøye 0,2 prosent fredag.

- Børsene i Asia kom noe opp i natt etter negativ utvikling i forrige uke på grunn av usikkerheten om spesielt portugisiske banker. Oppgangen i natt var ikke overraskende i og med de europeiske børsene roet seg ned fredag, skriver Juel.

Han mener britiske inflasjonstall tirsdag, den amerikanske sentralbankens halvårlige rapport tirsdag ettermiddag og bnp-tall fra Kina på torsdag er blant de viktigste hendelsene.

- Feds halvårlige rapport presenteres av Yellen for Senatet tirsdag og Representantenes hus onsdag denne uken, og inneholder Feds syn på den amerikanske økonomien. Markedet vil lete nøye etter ethvert signal om at sentralbanken vil begynne å stramme inn dagens gunstige pengepolitikk, skriver Juel.

Geopolitisk uro

Analysesjef Mikael Johansson i det svenske meglerhuset SEB understreker at risikoappetitten i finansmarkedene ser ut til å holde seg oppe, til tross for en rekke geopolitiske hendelser i løpet av helgen. Spesielt sikter han til situasjonen i Gaza og i Ukraina.

- Helgens nyhetsrapporter har blitt preget av forverrede geopolitiske uroligheter på flere hold, men dette ser ikke ut til å ha gitt negative avtrykk på det generelle finansielle risikosentimentet, skriver Johansson i morgenrapporten fra SEB.

Han viser til oppgangen på asiatiske børser og at førhandelsindeksene også peker i retning av en positiv utvikling på USA-børsene mandag ettermiddag.

I løpet av uken kommer det også en rekke resultatrapporter fra norske og internasjonale selskaper. I finansmarkedene kan kvartalsrapportene fra en rekke av de største amerikanske finanshusene få mye oppmerksomhet.

Citigroup er først ute med tall mandag, mens Bank of America, Black Rock, JP Morgan og Morgan Stanley er blant selskapene som legger frem tall senere i uken.

Les også:

PGS varsler svakere resultat  

- Portugal = en «wake up call»  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.